Mustafa Tübcel;

2025 yılı, Buca Belediyesi açısından ne yazık ki “hizmet yılı”ndan çok, krizler yılı olarak hafızalara kazındı. Bir ilçeyi ayakta tutan en temel unsurlar olan emek, temizlik ve yönetim disiplini; yıl boyunca ciddi şekilde sorgulandı. Ortaya çıkan tablo ise Bucalıların sabrını zorlayan bir manzaraya dönüştü.

Her şey, belediye çalışanlarının ödenmeyen maaşları ile başladı. Aylarca maaş alamayan yüzlerce emekçi, doğal olarak sesini duyurmak için iş bıraktı. Kimsenin “keyfinden” greve çıkmadığı bu ülkede, yaşananlar sadece bir işçi eylemi değil, aynı zamanda yönetimsel bir başarısızlığın açık göstergesiydi. Emekçinin alın teri, bütçe planlamasındaki hataların bedeli olmamalıydı.

Ancak kriz bununla sınırlı kalmadı. İş bırakma eylemleriyle birlikte Buca sokakları çöple doldu. Toplanamayan atıklar, yayılan kötü kokular, artan sağlık endişeleri… Bucalılar, bir ilçe belediyesinin en temel görevlerinden biri olan temizlik hizmetinin bile aksadığını üzülerek izledi. Sokaktaki çöp, aslında sadece çevre sorunu değil; yönetim zaafının da simgesiydi.

Yetmezmiş gibi, belediye çalışanlarını kızdıran bir başka başlık daha gündeme geldi: banka promosyonu krizi. Düşük promosyon bedelleri, şeffaflıktan uzak anlaşmalar ve sonradan yapılan düzeltmeler… Tüm bu süreç, “belediye çalışanı gerçekten düşünülüyor mu?” sorusunu beraberinde getirdi. Kurum içindeki huzursuzluk, ister istemez hizmet kalitesine de yansıdı.

Yılın ilerleyen dönemlerinde ise bazı iddialar daha da vahimdi. Temizlik işleriyle ilgili çevre mevzuatına aykırı uygulamalar, usulsüz atık depolama ve yakma iddiaları kamuoyuna yansıdı.

Belediye Başkan Yardımcıların değişmesi belediye kaynaklarını kendi özel işleri için kullanılması

Buca da ne hizmet oldu nede yatırım üstelik bunlar Buca da yaşanırken bir skandal haber de medyaya düştü.

İşçiler eylemdeyken maaş alamıyorken Belediye başkanı Görkem Duman Yurt dışında sevgilisi ile tatilde poz vermesi tepki ile karşılandı.

Vatandaşın sorduğu soru çok basitti:
“Bu ilçede kriz varken, belediyenin başındaki isim neden yurtdışında?”

Buradaki mesele kişisel tatil ya da özel hayat değildir. Asıl mesele, zamanlama ve sorumluluk bilincidir. İşçinin maaş alamadığı, çöplerin toplanmadığı, belediye önünde eylemlerin sürdüğü bir dönemde verilen bu görüntüler, yönetim ile halk arasındaki kopukluğu açıkça gözler önüne serdi.