Gaziemir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı kutlama programı kapsamında Atatürk ve Cumhuriyet Söyleşisi düzenlendi. Gaziemir Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi iş birliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide emekli Tuğgeneral, Tarihçi – Yazar Dr. Naim Babüroğlu, cephelerde kazanılan zaferlerden Cumhuriyet’in ilanına giden süreçte yaşanan tarihi gelişmeleri, resmi belgeler ve hatıralardan derlediği bilgiler ışığında Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir deha olduğunu anlattı.

“Tarihin kıskandığı büyük bir lideri, büyük bir insanı, 5 bin yıllık yazılı tarihte eşi görülmemiş bir dahi olan Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatmak kolay değil” diyerek konuşmasına başlayan Tarihçi – Yazar Dr. Naim Babüroğlu, “38 yaşında milli mücadeleyi başlattı. İdama mahkûm edildiğinde 39 yaşındaydı. 40 yaşında, 238 yıllık Türk çekilmesini ve toprak kaybını Sakarya Meydan Muharebesi zaferiyle durdurdu. 41 yaşında işgalcilerin hayallerini yerle bir etti ve Nazım’ın dediği gibi Kocatepe’den Afyon ovasına atladı. 42 yaşında Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu ve ilk cumhurbaşkanı seçildi. Ümmeti millet, kulu, değerli birey yaptı” dedi.

“Çılgın Türkler olmasaydı biz de olmazdık”
Babüroğlu, Mustafa Kemal’in büyük imkânsızlıklara rağmen zorlukların üstesinden gelerek cephede büyük zaferler kazandığını Atatürk’ün anılardan örnekler vererek anlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Evdeki para bitti” diye mektup yazan ailesine, “Bankadaki paraları bittiyse evdeki halıları satsınlar” şeklinde yanıt verdiğini anlatan Babüroğlu, “Cumhuriyet, ‘Evdeki halıları satsınlar’ emrini veren onurlu, şerefli, inançlı insanların; vatandan, milletten başka sevgili bilmeyen o kahramanların sayesinde kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, eğer çılgın Türkler olmasaydılar, bugün hiçbirimiz burada olamazdık” diye konuştu.

“Atatürk’ün Cumhuriyet’i fırsat eşitliğidir”
Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri okulda okuduğu yıllardan itibaren Türkiye’nin modernleşme projesini ve Cumhuriyet’i kurmayı planladığını, anlatan Babüroğlu, “Bu evren bir mucize vardır. Bu mucize Atatürk’ün Cumhuriyet’i, Atatürk’ün mucizesidir. Cumhuriyet’le ümmet millet, kul değerli birey oldu. Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyet’ini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ der. Atatürk milliyetçi, ayrıştırıcı değil birleştiricidir. Etnik, mezhebi, inanç, din ayrımı yapmaksızın herkese saygısı vardır. Cumhuriyet, Mardin’in yoksul bir köyünden, annesi babası okuma-yazma bilmeyen Aziz Sancar’ı Nobel Ödülü’ne taşıyan, Isparta’nın fakir bir köyünde çobanlık yapan, Çoban Sülo olarak tanınan Süleyman Demirel’i Cumhurbaşkanlığı makamına çıkaran rejimin adıdır. Atatürk’ün Cumhuriyet’i budur. Hatay’da fakir köyde doğan Naim Babüroğlu’nu general yapandır Cumhuriyet. Atatürk’ün Cumhuriyet’i fırsat eşitliğidir, liyakattir, erdemdir” ifadelerini kullandı.
Mahatma Gandhi, “Mustafa Kemal, İngilizleri yeninceye kadar İngilizleri Tanrı zannederdik” ve Fidel Castro’nun “Ben de devrim gerçekleştirdim ama Atatürk’ün yaptıklarını yapamadım. Atatürk’ün yaptıklarına hayranım, kendinize başka bir lider aramayın” sözlerini hatırlatan Naim Babüroğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Savaşı’nın tüm mazlum uluslar için bir meşale olduğunu söyledi.

“Umudumuzu kaybetme hakkımız yok”
“Atatürk, dünya tarihinin gördüğü en büyük devrimcidir” diyen Naim Babüroğlu, “Kendi dönemindeki dünya liderleri diktatörlüğünü ilan ederken Atatürk, Medeni Bilgiler kitabını yazıyor. Türk kadınına, Türk gençliğine demokrasiyi, özgürlüğü ve insan haklarını anlatıyordu. Tarihin kıskandığı bir liderdi. Atatürk demek akıl, bilim, tam bağımsızlık, umut ve antiemperyalist olmak demektir. Karanlık bir tünelden yürüyor olabilirsiniz. Karamsar olabilirsiniz. Fakat idama mahkûm edildiğinde 39 yaşında olan genç komutan Atatürk, bütün yokluklar, hainlikler ve engeller karşısında umudunu bir saniye kaybetse hiçbirimiz burada olamayacaktık. Onun için hiçbirimizin umudumuzu kaybetme hakkımız yok. Atatürk’le kalın, Cumhuriyet’le kalın, umutla kalın” diyerek sözlerini tamamladı.

“Atatürk, dünyanın en büyük devrimcisidir”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Gaziemirlilerle fikirlerini paylaştığı için Naim Babüroğlu’na teşekkür eden Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Dünyanın gördüğü en büyük devrimci olan Mustafa Kemal Atatürk’ün bildiğimiz ve bilmediğimiz yönlerini Sayın Naim Babüroğlu o kadar güzel anlattı ki tüylerimiz diken diken olarak dinledik. Yokluklar içerisinde neler çektiğini, neler yaşadığını bir kez de hocamızın ağzından dinledik. Biz cephedeki yoklukları biliyorduk ama bu yokluğun karargâhta da olduğunu bir kez daha hafızalarımıza kaydetti hocamız. Ne kadar şanslı bir milletiz. Nasıl sevmeyiz dünyanın en güzel insanını, dünyanın en büyük devrimcisini, dünyanın en güzel şiirini” diye konuştu.
Atatürkçü Düşünce Derneği Gaziemir Şubesi Başkanı Turgay Altınışık ise yaptığı konuşmada, “Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e, O’nun kurduğu Cumhuriyet’e, ilke ve devrimlerinin savunucusu bizlere saldırıların arttığı bugünlerde yanımızda duran yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Emekli Tuğgeneral, Tarihçi – Yazar Dr. Naim Babüroğlu’na bugün bizimle olduğu için teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından sahne alan Ata Evi Ozanlar Grubu seslendirdiği türkülerle Gaziemirlilere bayram coşkusu yaşattı. Gaziemir Belediyesi Halk Dansları eğitmenleri de harmandalı oynayarak topluluğun ezgilerine eşlik etti. Gaziemir Kent Konseyi üyeleri de sahneledikleri vals ve harmandalı gösterisiyle etkinliğe renk kattı.
 
             
             
             
                             
                             
                            




 
         
         
        