CHP’li Kılıç’tan Başkan Çerçioğlu’na nezaket ziyareti
CHP’li Kılıç’tan Başkan Çerçioğlu’na nezaket ziyareti
İçeriği Görüntüle

Etkinliğe, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Seyfi Seyhan Süvari, Belediye Meclis Üyesi Emre Fazlılar, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek ve çok sayıda davetli katıldı. Rotary Kulübü Başkanı unvanıyla etkinlikte yer alan Emre Fazlılar, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan bir anlaşma olduğunu vurguladı.

Konuşmalarda, İsmet İnönü’nün Lozan’daki diplomatik hamleleri, Türkiye’nin savaş sonrası dünyaya verdiği güçlü mesaj, antlaşmanın içeriği ve etkileri detaylı biçimde ele alındı. Sınırlar, adalar, özerklikler ve kapitülasyonlar gibi başlıklar üzerinde duruldu.

Özellikle Misak-ı Milli sınırları çerçevesinde Türkiye’nin Lozan’da takındığı net ve kararlı tavır aktarılırken, antlaşmada yer almayan ancak Misak-ı Milli içinde kabul edilen Musul ve Hatay konuları da gündeme geldi.

Doç. Dr. Hazal Pabuççular, Lozan Barış Antlaşması’nın, düşünülenin aksine Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin sağlam atılmasında önemli bir rol oynadığını belirtirken, moderatör İsmail Cem Sezer ise konu hakkındaki hassas yönlendirmeleriyle akıllara takılan soruların net bir şekilde cevap bulmasını sağladı.

Tartışmaların ortak paydası ise şu ifadede özetlendi:

“Lozan Antlaşması bir kurucu anlatıdır.”

Antlaşmanın yalnızca bir barış anlaşması değil, aynı zamanda Ankara merkezli yeni bir ulusal iradenin ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası tanınmasının simgesi olduğu belirtildi.

Güvercinada Rotary Kulübü ve Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen bu anlamlı etkinlik, hem tarihsel farkındalık yaratma hem de genç kuşaklara Lozan ruhunu aktarma açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.