30 Ekim 2020 depremi sonrası İzmir’de uygulanmaya başlanan ve daha sonra mahkeme kararıyla iptal edilen K planlarına ilişkin önerge, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Yapıların yıkılıp yeniden yapılma sürecinin ekonomik koşullar nedeniyle tamamlanamaması nedeniyle usul ve esasların yeniden ele alınması gerektiği belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin mart ayı olağan oturumunda K planları gündeme geldi.
30 Ekim 2020 İzmir Depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 Deprem Yönetmeliği öncesinde ruhsat alarak yapılmış binalar ve 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak belirlenen yapılar için daha önce belirlenen uygulama esasları yeniden değerlendirildi.
5 yıldan 10 yıla çıktı
Alınan karar kapsamında; ilçe belediyeleri tarafından belirlenen alanlarda yeniden bir sınır belirlenmesine gerek kalmaksızın mevcut usul ve esasların yürürlükte kalacağı açıklandı. Ayrıca 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Notu’nun 15. maddesinde tanımlı yeni yapı ruhsatı işlemlerine ilişkin sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığı bildirildi.
Önerge; İmar ve Bayındırlık, Kentsel Dönüşüm ve Konut Politikaları, Deprem ve Afet ile Hukuk Komisyonları’ndan oy birliğiyle geçti.
“Uygulamada tereddüt yaratılmamalı”
Önerge hakkında söz alan Özgür Kaner, K planlarının uygulanabilirliği noktasında ilçe belediyelerine 31 Aralık 2026’ya kadar görev verildiğini belirterek, “Bu karar kabul edilirse K planı ve K-1 planı kapsamında ilçe belediyeleri 31 Aralık’a kadar Büyükşehir’e karar gönderecek. Bu konuda uygulamada tereddüt yaratılmamalı” dedi.
“Tugay önerisini hayata geçirmeli”
Söz alan Hüsnü Boztepe ise Bayraklı’da bazı sokaklarda bir tarafın uygulamadan yararlanıp diğer tarafın yararlanamadığını belirterek, “Karşıyaka, Karabağlar ve Bornova’da riskli yapıların da dahil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu öneri Büyükşehir’de oy çokluğu ile reddedildi. Bugün Tugay o önerisini hayata geçirmeli. Bu kentin gelişmesi için önemli. Büyükşehir ada bazlı çalışma yaparsa önemli bir karar almış olacak” ifadelerini kullandı.
“Dünya Bankası kredisi kullanımına olanak sağlayacak”
Hakan Yıldız ise yaptığı açıklamada, 30 Ekim depreminin yarattığı zararları gidermek amacıyla K bölgelerinin belirlendiğini hatırlatarak komisyonlarda konunun ayrıntılı şekilde tartışıldığını söyledi.
Yıldız, “K planlarının 5 yılda yarattığı bazı sıkıntılar vardı. Süre uzatımını İzmirlilerin iyi değerlendirmesi lazım. Dünya Bankası kredisi var, bunun yüzde 40’ı kullanıldı, yüzde 60’ı bekliyor. Süre uzatımı bu kredinin kullanılmasına olanak sağlayacaktır. İzmir’de kentsel dönüşümü hızlandırırız” diye konuştu.




