İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Atatürk Meydanı’nın sembolleri arasında yer alan ve geçtiğimiz gün gövdesinden kırılarak devrilen asırlık çınar ağacının yerine, yeni bir çınar ağacı dikti. Doğu çınarı (Platanus Orientalis) türündeki ağacın ilk suyunu veren Başkan Tugay, dikimin ardından ağaca nazar boncuğu taktı. Dikime İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Zeki Yıldırım, Çağatay Güç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Elvin Sönmez Güler, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Halit Çelik ve çok sayıda İzmirli katıldı.

16.06.2025 1Df347Fc 75Ec 4D27 B9Df C0Bd197B96B7

Kentin yeni sembolü

Kırılan ağacın yerini alan doğu çınarı, vinç yardımıyla alana getirildi. 35 yaşlarında, kökleriyle birlikte 7 metre boyunda ve 120 santimetre gövde kalınlığındaki ağaç İzmir’in yeni sembolleri arasında yer alacak.

16.06.2025 214D0475 25Cc 4F96 Aee9 8Ad6Edb07415

“Eksik olan her şeyi yerine koyacağız”

Dikimin ardından açıklama yapan Başkan Tugay, “Tam burada eski bir çınar ağacı vardı. Birkaç gün önce, gövdesindeki bir problem nedeniyle kendiliğinden kırıldı. Biz o ağacın yerinde eksiklik olmasın istedik. Herkesin çok üzüldüğünü gördük. Biz de çok üzüldük. Bunu telafi edelim, onaralım diye bu yetişkin çınar ağacını Ödemiş’ten getirdik. Yine İzmir’in ağacı. Orada saksılanmış bir şekilde bekliyordu. Doğaya, ağaca verdiğimiz önem, şehrin değerlerine verdiğimiz kıymet için buradayız. Hayırlı olsun diyelim. Onarılması gereken her türlü yaramızı onaracağız. Eksik olan her şeyi yerine koyacağız. İzmir’in değerini biz biliyoruz. Herkesin de İzmir’e değer vermesi için üstüne düşeni yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

16.06.2025 Ca77D0De Acf9 4Ccd Bdbd 375235C4933C

Abidevi ağaç sınıfında kabul ediliyor

Büyükşehir’den su tasarrufu çağrısı, Her damla çok değerli!
Büyükşehir’den su tasarrufu çağrısı, Her damla çok değerli!
İçeriği Görüntüle

Kökeni Yunanistan olan doğu çınarının boyu 25-30 metreye, çapı ise 5-6 metreye kadar çıkabiliyor. Uzun yıllar yaşayabilen doğu çınarı, heybetli görünümünü koruması sebebiyle abidevi ağaç sınıfında kabul ediliyor. Geniş, kalın yaprakları olan çok büyük ve geniş yapıdaki ağaç, özellikle sıcak mevsimde sağladığı gölge ve serinlik nedeniyle büyük bir öneme sahip. Yapı olarak güneşli yerlerde iyi ve hızlı büyüyor