İzmir’de faaliyet gösteren 125 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek amacıyla CHP İzmir İl Başkanlığı’nda bir araya geldi. Kalabalık heyeti il binasında ağırlayan CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 Eylül Çarşamba günü İzmir’de gerçekleştireceği programa ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gümrükçü, İzmir İl Örgütü olarak Kılıçdaroğlu’nu kentte ağırlayacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “2 Eylül Çarşamba günü saat 19.30'da Bostanlı'da Suat Taşer Kongre Merkezi'nde İzmirlilerle buluşacak Sayın Kılıçdaroğlu. Cumhuriyet Halk Partisi yoğun bir saldırı altında. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin temel direklerinden bir tanesi” dedi.
CHP’nin yalnızca bir siyasi parti olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Gümrükçü, partinin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurulan ve Türk devrimine imza atan kadroların oluşturduğu bir yapı olduğunu söyledi. CHP’nin bir cemiyet olarak başlayıp daha sonra siyasi partiye dönüşen bir organizasyon olduğunu da dile getirdi.
“SİVİL TOPLUM RUHUYLA HAREKET EDİLDİ”
CHP’nin kuruluşunda sivil toplum ruhunun bulunduğunu belirten Gümrükçü, ülkenin bağımsızlığı, yurttaşlık bilinci ve ülkeyi kurtarma amacıyla bir araya gelen insanların bu yapıyı oluşturduğunu söyledi.
Gümrükçü, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ruhuyla Türkiye'ye, Cumhuriyet'e, Türkiye'nin birliğine, bağımsızlığına sahip çıkma iradesi ortaya koyan İzmir'in değişik sivil toplum örgütleriyle, çeşitli alanlarda görev yapan hemşehri dernekleri, meslek örgütleri, çeşitli alanlarda görev yapan sivil toplum örgütleriyle bir buluşma gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen STK-CHP buluşmasının iki temel başlık üzerinden ele alınacağını aktaran Gümrükçü, CHP ile sivil toplum kuruluşları arasındaki mevcut ilişkinin ve bundan sonraki kurumsal çalışmaların değerlendirileceğini söyledi. Gümrükçü ayrıca CHP’nin sivil toplum kuruluşlarına sunabileceği katkıların da ele alınacağını belirtti.
İzmir’de yaşayan yurttaşları bünyesinde barındıran sivil toplum kuruluşlarının siyasetten beklentilerinin de görüşüleceğini ifade eden Gümrükçü, CHP’den beklentiler ve yerel yönetimlerden taleplerin toplantıda değerlendirileceğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu’nun İzmir milletvekili olduğunu hatırlatan Gümrükçü, 2 Eylül programında İzmir’i ilgilendiren konu başlıklarının da gündeme geleceğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun sivil toplum, iş dünyası ve işçilerle görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Gümrükçü, bu buluşmalarda ekonominin nabzının tutulacağını ifade etti.
CHP MYK İZMİR’DE TOPLANACAK
Gümrükçü, CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun yaklaşık 3 yıl aradan sonra ilk kez İzmir İl Başkanlığı binasında toplanacağını da açıkladı.
Bu toplantının İzmir’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümrükçü, bunun CHP’nin İzmir’e verdiği önemi gösterdiğini söyledi. 9 Eylül’ün İzmir’in kurtuluş günü olmasının yanı sıra CHP’nin kuruluş günü olduğunu hatırlatan Gümrükçü, normal şartlarda MYK toplantılarının 9 Eylül’de İzmir’de gerçekleştirildiğini ancak bu yıl CHP Genel Merkezi’nin Ankara’da kuruluş yıl dönümü organizasyonu yapacağını belirtti.
“KILIÇDAROĞLU BİR ADALET YÜRÜYÜŞÇÜSÜ”
Kılıçdaroğlu’nun Tunç Soyer ve diğer tutuklu isimlerle görüşme gerçekleştirmesini beklediklerini ifade eden Gümrükçü, Kılıçdaroğlu’nun geçmişte gerçekleştirdiği Adalet Yürüyüşü’ne dikkat çekti.
Gümrükçü, “Kılıçdaroğlu bir adalet yürüyüşçüsü biliyorsunuz. 420 kilometre yol yürümüş durmadan, Türkiye'de adaletin gelmesini sağlamaya çalışmış, bu anlamda irade koymuş, hatta canını ortaya koymuş... Yani o şartların ağırlığını biliyorsunuz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun adalet başlığının ardından toplumsallaşma süreci ve Millet İttifakı ile yüzde 48,5’lik oy sürecinin ortaya çıktığını belirten Gümrükçü, bunun toplumsal bir talep olduğunu söyledi.
Gümrükçü, Kılıçdaroğlu’nun son Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde “helalleşme” kavramını gündeme taşıdığını belirterek, sistemin dışında bırakıldığını düşünen, CHP ya da devlet katında aradığını bulamadığını ifade eden ve haksızlığa uğradığını düşünen kesimlerle partiyi ve Türkiye’yi buluşturmak amacıyla bu başlığın açıldığını dile getirdi.
“ADALET, HELALLEŞME VE ARINMA”
Kılıçdaroğlu’nun mayıs ayında yeniden göreve gelmesinin ardından CHP’nin Türkiye’nin arınmaya ihtiyacı olduğunu dile getirdiğini söyleyen Gümrükçü, ilk aşamada parti içindeki arınma sürecinin hedeflendiğini belirtti.
Gümrükçü, “Şimdi Eylül ayıyla, bu toplantıyla beraber Türkiye'nin arınması gerektiğini de adalet, helalleşme ve arınma 3. başlığımızla duyuracağız” dedi.
2 Eylül’deki toplantının çeşitli nedenlerle mağdur edilen kişilerin bir araya geleceği bir buluşma olacağını ifade eden Gümrükçü, mağduriyetlerini dile getiremeyen veya adalet, devlet ve sivil toplum alanlarında yürüttükleri çalışmalardan sonuç alamayan insanların yaşadıklarını gündeme taşıyacağını söyledi.
Gümrükçü, toplantının adalet ve helalleşme üzerinden mağduriyetlerin giderilmesi, milli bilinç oluşturulması ve güçlü Türkiye’nin yeniden inşası için ilk adım olacağını belirtti.
Türkiye’de son 3 yıldır temiz toplum çağrısının yapılması gereken bir noktaya gelindiğini savunan Gümrükçü, mafya, çete, uyuşturucu, çatışma, ölüm ve cinayet haberlerine dikkat çekti.
“Buradaki bütün mağdurların sesi olacak Cumhuriyet Halk Partisi ve bu 2 Eylül'de yapılacak toplantı bu sürecin başlangıcı olacak” diyen Gümrükçü, mağduriyetlerin dile getirilmesi ve giderilmesi ile Türkiye’nin çetelerden ve mafyalardan arındırılması yönündeki taleplerin parti tarafından ülkenin gündemine taşınacağını söyledi.
Gümrükçü, CHP’nin önce kendi içerisinde arınacağını, ardından temiz toplum anlayışını yeniden gündeme taşıyacağını belirterek, Susurluk dönemindeki “1 Dakika Karanlık” eylemlerinin oluşturduğu toplumsal dalgaya benzer yeni bir dalga oluşturmak istediklerini ifade etti.
Türkiye’de yaşanan çürümenin Cumhuriyet’i tehdit eden bir noktaya ulaştığını savunan Gümrükçü, kurucu parti olarak önce CHP’nin kendisini arındıracağını, ardından Türkiye Cumhuriyeti’ni arındırma misyonunu üstleneceklerini söyledi.
Bu hedefi 2 Eylül’den itibaren İzmir’de yapılacak toplantılar, sokak çalışmaları, kamuoyu faaliyetleri ve Anadolu’nun farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek buluşmalarla halkın önüne siyasi program olarak koymayı hedeflediklerini dile getirdi.




