YENİ Parti Bornova İlçe Kongresi’nde partililere hitap eden Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, son dönemde belediye başkanları, başkan yardımcıları ve meclis üyelerinin farklı siyasi partilere geçmesi üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Partililere yaşanan gelişmeler karşısında umutsuzluğa kapılmamaları çağrısı yapan Eşki, parti içerisinde birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini söyledi.

Eşki, konuşmasında, “Üzerinizdeki ölü toprağını atın. Bu salondaki kimsenin yüzü asık olmasın. Gümbür gümbür iktidara gidiyoruz. Korkmadık, korkmayacağız. Yılmadık, yılmayacağız. Hiç kimse sizin umudunuzu elinizden alamaz. Asla partimizden şüphe duymayacağız, asla yol arkadaşlarımızla kavga etmeyeceğiz” dedi.

“ALDIKLARI OYU CEPLERİNE KOYUP BAŞKA PARTİYE GİDİYORLAR”

Konuşmasında siyasi parti değiştiren belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve belediye başkanlarına da tepki gösteren Eşki, bazı isimlerin kendilerine verilen değeri ve geçmişlerini göz ardı ettiğini savundu.

Eşki, “Birileri kendilerine verilen değeri yok sayabilir. Birileri nefsine yenik düşmüş olabilir. Vicdanı körelmiş olabilir. Geçmişini, hayatını, tarihini, her şeyini silebilir. Ben 18 yaşında üye oldum” ifadelerini kullandı.

Partiden ayrılan belediye meclis üyelerinin ve başkan yardımcılarının bulunduğunu belirten Eşki, belediye başkanlarının da seçmenlerden aldıkları oylarla başka partilere geçtiğini söyleyerek, “Belediye başkanlarının aldıkları oyu sanki babasının evinden getirmiş gibi ceplerine koyup başka partiye gittiklerini görüyoruz” dedi.

CEMİL TUGAY’A ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GÖNDERMESİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ayrılmasına da değinen Eşki, Tugay’ın ismini doğrudan kullanmadan eleştirilerini dile getirdi.

Eşki, “Hayatı boyunca 3-5 insana selam vermemiş belediye başkanlarının bu partiden, Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ayrıldığını görüyoruz” diye konuştu.

Parti üyeliğinin önemine vurgu yapan Eşki, “Allah'a şükür bu partinin üyeleri var. En büyük şeref bu partinin üyeliğidir. Bu partinin üyeliğini, rozetini, Mustafa Kemal'in askeri olmayı küçük görenler var. Hepsine tek tek had bildireceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU KADAR İNSANIN OYUNU ALIP DİĞER TARAFA GEÇİYORSUN”

Seçimlerde bir siyasi partinin adayı olarak seçildikten sonra iktidar partisine geçen belediye başkanlarını da eleştiren Eşki, seçmenin verdiği oyun sorumluluğunun taşınması gerektiğini söyledi.

Astronot Aisha Bowe Çiğli’de öğrencilerle buluştu
Astronot Aisha Bowe Çiğli’de öğrencilerle buluştu
İçeriği Görüntüle

Eşki, “Sen bunun içerisinde yoğrulup, ondan sonra seni alsın bu millet, halk bir göreve getirsin. Sonra da de ki, ‘Ben iktidar tarafına geçiyorum.’ Orada siyaset yapsaydın. Senin yakana rozeti oradakiler taksaydı” dedi.

Seçmenlerin oyunun ardından yaşanan parti değişikliklerini eleştiren Eşki, “Bu kadar insanın oyunu al, ondan sonra ‘Ben diğer tarafa geçiyorum, kamu hizmeti yapacağım.’ Bağımsız olsaydın. Sen bu kadar kitlenin, bu kadar insanın, 100 yılı aşkın süredir devam eden bir partinin, partililerin emeğini alıp da nereye gidiyorsun?” ifadelerini kullandı.

“GENEL BAŞKANIMIZ ADAY BELİRLEMEDE YANLIŞ YAPMADI”

Parti değiştiren belediye başkanlarının geçmiş yerel seçimlerde aday gösterilmesi nedeniyle YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’e yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Eşki, aday belirleme sürecini savundu.

Eşki, “Genel Başkanımız aday belirleme sürecinde de yanlış yapmamıştır. O günkü şartlarda en doğrusu neyse onları masaya koymuştur. O adaylıklarla, o süreçte Türkiye'de birinci parti olmuştur” dedi.

Aday gösterilen isimlerin geçmişleri ve nitelikleri üzerinden değerlendirme yapan Eşki, “Adama bakıyorsunuz; gencecik, mühendis, anası babası belli, hayatı, tarihi belli. Getiriyorsunuz göreve, seçiliyor. Ondan sonra kaçıyor gidiyor. Genel Başkan'ın suçu değil” diye konuştu.

“GİDENLER SİZİ ÜZMESİN, ARINIYORUZ”

Partililere birlik çağrısını sürdüren Eşki, siyasi ayrılıkların parti içerisinde umutsuzluğa neden olmaması gerektiğini belirtti. Yaşananların Türkiye’deki demokratik ve hukuki sürecin bir sonucu olduğunu savunan Eşki, “Eğer birileri bu yükü kaldıramadıysa bu ülkedeki demokratik durumun, hukuksal sürecin sonucudur. Bunun da bedelini bize ödetmek için çok büyük, kapsamlı bir çalışma var” dedi.

Partililere yeniden toparlanma çağrısı yapan Eşki, “Kendimize gelelim. Giden sadece kumsaldaki bir kum tanesi. Biz okyanusuz. Biz bu ülkeyi, bu milleti ve bu ideolojiyi ayakta tutacak olan bizleriz” ifadelerini kullandı.

Eşki, sözlerini “Gidenler sizi üzmesin. Arınıyoruz. Bir daha arınıyoruz. Dimdik ayakta duracağız” diyerek sürdürdü.

“ALTI OK’TAN BİRİ DEVRİMCİLİKTİ”

Konuşmasında YENİ Parti’nin kuruluş sürecine de değinen Eşki, Altı Ok içerisinde yer alan devrimcilik ilkesine dikkat çekti. Devrimciliğin mevcut şartların aşılması ve yeni bir yol oluşturulması anlamına geldiğini belirten Eşki, partinin kuruluş sürecinin de bu anlayışla şekillendiğini söyledi.

Eşki, “Biz YENİ Parti'yi kurduk. Çünkü şunu göstermeye çalışıyoruz; Altı Ok'tan bir tanesi devrimcilikti. Devrimcilik neydi? İçinde bulunduğun durumları aşarak kendine yol açmaktır. Tarihin bizi getirdiği nokta burası olmuştur” dedi.

Partinin logosundan ve binasından ayrılmak zorunda kaldıkları dönemi de anlatan Eşki, o süreçte yaşadıkları duyguların benzerini iktidar oldukları gün de yaşayacaklarını belirtti.

Eşki, “Altı oklu logomuzdan, parti binamızdan ayrılmak zorunda kaldık. O gün oradan ayrılırken nasıl gözyaşlarımızı tutamadıysak, inanın zaferi kazandığımız akşam, iktidar olduğumuz gece de aynı duyguyu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.