Karşıyaka Belediye Meclisi’nde 2027 mali yılı bütçesi görüşmeleri, iktidar ve muhalefet grupları arasında yaşanan tartışmalara sahne oldu. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, 6 milyar 600 milyon TL’lik gider bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Görüşmeler sırasında belediyenin borçları, taşınmaz satışları, yedek ödenek ve hizmetlere ayrılan kaynaklar tartışılırken, Başkan Ünsal’ın önceki dönem Belediye Başkanı Cemil Tugay’a yönelik sözleri dikkat çekti.
ÜNSAL'DAN TUGAY'A BORÇ GÖNDERMESİ
Belediyenin mali durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Yıldız Ünsal, göreve geldiklerinde geçmiş dönemden kalan önemli mali yükümlülüklerle karşılaştıklarını belirtti. Yaklaşık iki buçuk yıllık süreçte mali disiplini sağlamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ünsal, belediye çalışanlarının ve esnafın alacaklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Önceki dönem yönetimine yönelik sözleriyle dikkat çeken Ünsal, şu ifadeleri kullandı:
“Memurlarımızın alacaklarını ödemeden gidenler gibi gitmeyeceğim ben buradan. İşçisine borçlu bir belediye başkanı olan buradan gidenler gibi ben buradan gitmeyeceğim. Esnafına borçlu bir belediye başkanı olarak gidenler gibi gitmeyeceğim buradan.”
Ünsal, Kent A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin geçmiş dönemden kalan alacaklarını azaltmaya devam ettiklerini, geriye dönük ödemelerin tamamını 2026 yılı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
2026 BÜTÇESİNDE 362 MİLYON LİRALIK FAZLA
Karşıyaka Belediyesi’nin mali durumunun iyileştiğini savunan Ünsal, 2026 yılının eylül ayı sonu itibarıyla bütçenin 362 milyon 396 bin TL fazla verdiğini söyledi.
Bu sonucun 2009 yılından bu yana ilk kez gerçekleştiğini belirten Ünsal, yılın son üç ayında mali tablonun değişebileceğini ancak vergi tahsilatlarının bütçe dengesine olumlu katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Belediyeyi borçlandırmanın kolay, mevcut borç yükünü azaltarak hizmet üretmenin ise zor olduğunu dile getiren Ünsal, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını yönetimlerinin temel önceliklerinden biri olarak gösterdi.
KARŞIYAKA'NIN 2027 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
Mecliste yapılan görüşmeler sonucunda Karşıyaka Belediyesi’nin 2027 yılı gider bütçesi 6 milyar 600 milyon TL, gelir bütçesi ise 6 milyar 310 milyon TL olarak kabul edildi. Gelir ve gider arasındaki 290 milyon TL’lik farkın borçlanmayla karşılanması öngörüldü.
Gelir bütçesinde 2 milyar 729 milyon 890 bin TL ile diğer gelirler en büyük kalemi oluştururken, vergi gelirleri 1 milyar 647 milyon 180 bin TL olarak hesaplandı. Belediyenin taşınmaz satışlarından ise 900 milyon TL gelir elde etmesi planlandı.
Gider bütçesinde en yüksek pay, 3 milyar 643 milyon 475 bin TL ile mal ve hizmet alımlarına ayrıldı. Personel giderleri için 861 milyon 275 bin TL, faiz ödemeleri için 205 milyon 131 bin TL ve sermaye giderleri için 545 milyon 652 bin TL ödenek belirlendi.
AK PARTİ'DEN BÜTÇEYE 600 MİLYONLUK REVİZE ÖNERİSİ
Bütçe görüşmelerinde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Av. Ahmed Said Atılğan, belediyenin gelir tahminlerinin geçmiş yıllardaki gerçekleşmelerle örtüşmediğini savundu.
Atılğan, 2025 yılında 3,5 milyar TL olarak öngörülen gelirin yaklaşık 2 milyar 388 milyon TL'sinin tahsil edildiğini belirterek, özellikle taşınmaz satışlarına ilişkin beklentileri eleştirdi.
2025 yılı bütçesinde taşınmaz satışlarından 700 milyon TL gelir hedeflenmesine rağmen yaklaşık 1 milyon TL tahsilat yapıldığını söyleyen Atılğan, 2027 yılı için 900 milyon TL gelir öngörülmesini gerçekçi bulmadığını ifade etti.
AK Parti grubu tarafından sunulan değişiklik önergesinde, gider bütçesinin 6 milyar TL’ye, gelir bütçesinin ise 5 milyar 710 milyon TL’ye düşürülmesi istendi. Önergede 290 milyon TL’lik borçlanma kaleminin korunması teklif edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu, önerilen değişiklikleri uygun bulmayarak reddetti.
"VERESİYE DEFTERİ HER AY BİRAZ DAHA KALINLAŞIYOR"
Belediyenin geçmiş yıllardaki borçlanma ve harcama rakamlarını da gündeme getiren Atılğan, bütçe emanetlerinin bir yılda 1 milyar 100 milyon TL'den 1 milyar 749 milyon TL'ye yükseldiğini söyledi.
Belediyenin toplam borcunun 2023 yılında yaklaşık 1 milyar TL seviyesindeyken 2025 yılında 2 milyar 465 milyon TL'ye ulaştığını belirten Atılğan, mali tabloyu şu sözlerle eleştirdi:
“Bu o annenin bakkalda yazdırdığı veresiyedir ve veresiye defteri her ay biraz daha kalınlaşıyor.”
Atılğan, bütçede 620 milyon TL olarak belirlenen yedek ödeneğin de meclis denetimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Yedek ödenekten yapılan aktarmaların ilk olağan meclis toplantısında üyelerin bilgisine sunulmasını önerdi.
ÜNSAL: HAYALİ BÜTÇE YAPMADIK
Muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Başkan Ünsal, bütçe rakamlarının ekonomik koşullardan bağımsız değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Enflasyon, personel maliyetleri ve merkezi yönetim tarafından uygulanan düzenlemelerin belediye gelirleri üzerinde etkili olduğunu belirten Ünsal, geçmiş yıllarda hedeflenen bazı gelirlerin gerçekleşmemesinin nedenlerini açıkladı.
Taşınmaz satışlarına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Ünsal, bazı belediye taşınmazlarının üzerindeki hacizler nedeniyle satış işlemlerinin geciktiğini ifade etti. SGK ile yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleştirilen işlemlerden, geçmiş dönemden kalan bir satış da dahil olmak üzere 590 milyon TL gelir sağlandığını söyledi.
Belediyenin mali sorunlarını inkâr etmediklerini vurgulayan Ünsal, geçmiş dönemden kalan yükümlülüklerin önemli bölümünü karşıladıklarını savundu.
Ünsal, “Biz hayal bir bütçe yapmadık. Yani bu hayal, anne hikayesi, anne bütçesi, ev ekonomisi değil, bu gerçekler” ifadelerini kullandı.
ÇÖP KAMYONLARI ÜZERİNDEN YENİ TARTIŞMA
Mecliste gündeme gelen bir diğer konu, temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan çöp kamyonları oldu.
Başkan Ünsal, 2026 yılında 17 çöp kamyonunun belediyeye kazandırıldığını, iki aracın daha teslimatının beklendiğini açıkladı. Araçların satın alınması için 90 milyon TL finansman sağlandığını belirten Ünsal, bu yatırımla belediyenin kiralama giderlerinin azaltıldığını söyledi.
AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk ise finansman sürecine ilişkin kendileriyle yeterli bilgi paylaşılmadığını ifade etti. Çöp kamyonu alımının AK Parti grubunun da desteklediği bir proje olduğunu belirten Öztürk, gerekli bilgilendirmenin yapılması durumunda sürece katkı sunabileceklerini dile getirdi.
SOSYAL YARDIMLAR VE AFET BÜTÇESİ ELEŞTİRİLDİ
Bütçe görüşmelerinde YENİ Parti grubu da bazı harcama kalemlerine yönelik eleştirilerini sıraladı.
Meclis Üyesi Fehmi Yılmaz, sosyal yardımlar, ağaçlandırma ve amatör spor kulüplerine ayrılan kaynakları değerlendirirken, yol bakım ve onarım hizmetleri için 115 milyon TL ödenek ayrılmasını olumlu bulduklarını söyledi.
Kenan Kahraman ise Afet İşleri Müdürlüğü için belirlenen 11 milyon 205 bin TL’lik bütçenin artırılması gerektiğini savundu. Kahraman ayrıca belediyenin anaokulu ücretlerinin 14 bin 850 TL’den 22 bin TL’ye yükselmesini eleştirdi.
Başkan Ünsal, sosyal yardım başvurularında gerekli şartları taşıyan vatandaşlara destek sağlandığını, amatör spor kulüplerinin kendi sportif faaliyetlerinde belediye tesislerini ücretsiz kullanmaya devam ettiğini belirtti.
KATI ATIK TARİFELERİNE ZAM
Toplantıda 2027 yılı evsel katı atık tarifeleri de görüşüldü. Sistemin yıllık maliyetinin yaklaşık 722 milyon TL olduğu belirtilirken, tarifelerde ortalama yüzde 27 oranında artış yapıldı.
Konutlar için 179 TL olan tarife 200 TL’ye, küçük esnaf için 320 TL olan ücret ise 400 TL’ye yükseltildi. AVM gibi özel tarifelerde artış oranı yaklaşık yüzde 40'a ulaştı.
Yeni tarifeler de mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.
BÜTÇE OY ÇOKLUĞUYLA MECLİSTEN GEÇTİ
Görüşmelerin son bölümünde CHP'li Meclis Üyesi Sedredil Coşkuner, belediyenin sosyal hizmetlerine ve temizlik araçlarının satın alınmasına yönelik çalışmalara dikkat çekti. Coşkuner, araçların belediyenin öz malı haline getirilmesini uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendirdi.
Başkan Ünsal ise kapanış değerlendirmesinde 2027 bütçesinin kaynakların verimli kullanılması ve hizmetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hazırlandığını ifade etti.
Ünsal, bütçenin yalnızca mali rakamlardan oluşmadığını, Karşıyaka’nın 27 mahallesinde çalışan belediye emekçilerinin emeğini ve ilçeye sunulacak hizmetleri temsil ettiğini söyledi.
Tartışmaların ardından yapılan oylamada Karşıyaka Belediyesi’nin 2027 mali yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.




