İzmir’de etkili olan yoğun yağışların ardından İZSU, Balçova Barajı’ndaki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle dolusavak kapaklarının açıldığını açıkladı. Yapılan bilgilendirmede, barajdaki aktif doluluk oranının yüzde 81,04 seviyesine ulaştığı belirtilirken, olası risklerin önüne geçmek amacıyla kontrollü su tahliyesine geçildiği ifade edildi.
Barajdan bırakılan suyun Ilıca Deresi yatağı aracılığıyla denize ulaştırıldığı belirtilirken, dere yatağında su seviyesinin kısa sürede artabileceğine dikkat çekildi. Bu kapsamda bölgede bulunan vatandaşlar ve işletmeler için tedbir çağrısı yapıldı.
DERE YATAĞINDAN UZAK DURUN
İZSU tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Değerli vatandaşlarımız,
Devlet Su İşleri tarafından 17.02.2026 tarihinde iletilen resmi bilgilendirme doğrultusunda, Balçova Barajı’ndaki su seviyesi yoğun yağışların etkisiyle yüzde 81,04 aktif doluluk oranına ulaşmıştır.
Baraj güvenliğini sağlamak ve kontrolsüz taşkın riskini önlemek amacıyla 16.02.2026 tarihi itibarıyla dolusavak kapakları açılarak kontrollü su tahliyesi başlatılmıştır.
Tahliye edilen su Ilıca Deresi üzerinden deşarj edilmektedir. Bu nedenle;
Dere yatağı çevresinde bulunan vatandaşlarımızın,
Bölgede faaliyet gösteren besicilerin, işletmelerin ve tesislerin,
Tüm kurum ve kuruluşların,
Can ve mal güvenliği açısından taşkın süreci sona erene kadar dere yatağına yaklaşmamaları ve gerekli tüm önlemleri almaları önem arz etmektedir.
Tahliye süreci, barajdaki su seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden dere yatağındaki su debisinde ani artışlar yaşanabilir. Bu nedenle ekiplerimizin ve yetkili birimlerin uyarı ve yönlendirmelerinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”





