İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN, İZENERJİ ve Ege Şehir Planlama A.Ş. şirketlerinde çalışan yaklaşık 23 bin işçinin, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başlattığı grev, yedinci gününde sona erdi. Grevin bitmesinde, belediye yönetiminin dün gece sunduğu ve İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın “son teklif” olarak nitelediği öneri etkili oldu.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın 1, 2, 3 ve 9 No’lu şubelerinin yürüttüğü grev, belediye bürokratları ve SODEMSEN’in ilettiği %30’luk zam teklifi ile %19’luk enflasyon farkının kabul edilmesiyle sonuçlandı.

Kültürpark 1 No’lu Hol’de toplanan işçilerle yapılan oylamada, sendika temsilcilerinin sözlü olarak aktardığı teklif, çoğunluğun onayıyla kabul edildi. Böylece bir haftadır süren grev sona ermiş oldu.

"Yetki Verirseniz TİS'i Tamamlayacağız"

Kararın ardından konuşan DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, örgütlülüğün korunmasının önemine dikkat çekerek, “Bize yetki verirseniz, süreci sonlandıracağız. Yetki vermezseniz de saygı duyarız. Ancak işverenin yarınki olası hamlelerine karşı birlikte durmak zorundayız” dedi.

Sendika içinde zaman zaman fikir ayrılıkları yaşansa da alınan kararın bütünlük içinde verildiğini belirten Gül, sandık kurulmasına karşı olduğunu ifade ederek, bu tür adımların örgütü bölebileceği uyarısında bulundu.

Başkan Sengel’den belediye emekçilerine bayram mesajı
Başkan Sengel’den belediye emekçilerine bayram mesajı
İçeriği Görüntüle

Son teklif ne?

İzmir Büyükşehir Belediyesi son olarak ilk altı ay için yüzde 30, ikinci altı ay için yüzde enflasyon artı 2 puan önermişti.

Yüzde 30 zamla birlikte ilk altı ayda İZENERJİ’de günlük yevmiyeler A grubu 1468 TL, B grubu 1516 TL, C grubu 1548 TL, D grubu 1596 TL oluyor. Ayrıca işe devam ve rapor primi yerine ise her ay 1500 lira ekleme kararı verildi. Enflasyon farkı ve yüzde 2’lik zam ile birlikte İZENERJİ’de günlük yevmiyeler (iş riski, koku primi, direksiyon primi, promosyon hariç) A grubu 1749 TL, aylık tutar 55 bin 850 TL, B gurubu 1804 TL, aylık tutar 57 bin 950 TL, C grubu 1842 TL, aylık tutar 59 bin 500 TL, D grubu 1900 TL, atlık tutar 60 bin 680 TL oluyor.

Yüzde 30 zamla birlikte İZELMAN’da günlük yevmiyeler, ilk altı ayda 1’inci grup 1468 TL, 2’nci grup 1539 TL, 3’üncü grup 1618 TL, 4’üncü grup 1708 TL oluyor. Enflasyon farkı ve yüzde 2’lik zam 1’inci grup 1747 TL, 2’nci grup 1831 TL, 3’üncü grup 1926 TL, 4’üncü grup 2 bin 32 TL olacak. Ayrıca işe devam ve rapor primi yerine ise her ay 1500 lira ekleme kararı verildi.

"Görüşmeler Devam Ediyor"

Gül, 3 ve 1 No’lu şubelerin halen CHP Genel Merkezi ile görüşme halinde olduğunu belirtti. Taleplerin büyük ölçüde karşılandığını söyleyen Gül, “Eşit işe eşit ücret istiyorduk. Aradaki fark 50 TL’ye kadar düştü. Bu mücadele hepimizin mücadelesi, önemli olan bölünmeden, dağılmadan ilerlemek” ifadelerini kullandı.