AK Partili Kaya'dan Tugay'a havuz sistemi çıkışı
AK Partili Kaya'dan Tugay'a havuz sistemi çıkışı
İçeriği Görüntüle

CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Nefes Restoran’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasında Güç, ülke gündemi ve siyasi tabloya ilişkin sert eleştiriler yöneltti.

Türkiye’nin uzun süredir derin bir ekonomik krizden geçtiğini ifade eden Güç, bu sürecin toplumun tamamında ciddi bir mutsuzluk yarattığını söyledi. CHP’de değişimin Özgür Özel’in genel başkanlığıyla başladığını vurgulayan Güç, “Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu sinerjisiyle iktidar değişiminin mümkün olduğunu gördük. Merkezi iktidarın baskılarının nedeni de bu” dedi.

“AK Parti anketlerde yüzde 20’lerde, sahada yok”

AK Parti’nin toplumdan koptuğunu savunan Güç, “Anketlerde yüzde 20’lerde görünüyorlar ama biz sahadayız, halkın içindeyiz. AK Parti iktidarının toplumda bir karşılığı kalmadı. Yüzde 10’luk bir menfaat grubu dışında kimseyi temsil etmiyorlar. Menfaat dönemi bittiğinde ilk seçimde yok olacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’yi toplumda karşılığı olan tek parti olarak gördüklerini belirten Güç, “Toplumda sessiz bir çığlık var. Bunun sandıkta karşılığını alacağız” diye konuştu.

“Tüm yük yerel yönetimlerin omzunda”

Yerel yönetimlere yönelik eleştirilerin CHP’ye duyulan yüksek beklentiden kaynaklandığını dile getiren Güç, merkezi hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu:

“İzmir’de yaklaşık 1 milyon yurttaşa sosyal yardım ulaştırıyoruz. Gıdadan mobilyaya kadar destek veriyoruz. Okulların bakımını MEB’in engellemelerine rağmen belediyeler yapıyor. Sağlıkta vatandaş hastaneye belediye araçlarıyla taşınıyor. Merkezi hükümetin yapması gereken işleri yerel yönetimler üstleniyor. Tüm beklenti belediyelere döndü.”

Güç, Körfez temizliği gibi tartışmaların suni gündem olduğunu belirterek, “Asıl gündem çocuklarımızın geleceği, çiftçinin ürünü, hayvancılığın bitme noktasına gelmesi, susuzluk ve tarımdır” dedi.

“Sabah kalkıp halka koşarak gidiyoruz”

CHP örgütünün sahada aktif olduğunu vurgulayan Güç, “Vatandaş sıkıntılarını anlatıyor, biz çözümlerimizi paylaşıyoruz. Türkiye çok zengin bir ülke ama kötü yönetiliyor. Boş hamaset değil, doğru yönetim lazım. Bunun adresi CHP’dir” diye konuştu.

Yönetim krizi iddialarına yanıt

İl yönetiminde kriz yaşandığı yönündeki iddiaları reddeden Güç, “Devam eden bir il yönetimi var. Üst yönetim kurulu oluşturduk. Koltuktan güç alan değil, güç veren bir anlayışla çalışıyoruz. Komisyonlarımız aktif, arkadaşlarımız şevkle çalışıyor” dedi.

“Engellemelere rağmen yatırımlar sürüyor”

Yerel yönetimler nedeniyle CHP’nin oy kaybettiği iddialarını da reddeden Güç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlı imkânlara rağmen önemli yatırımları sürdürdüğünü belirtti. Buca Onat Tüneli, Mürselpaşa Alt Geçidi, Buca Metrosu ve İZSU yatırımlarını örnek gösterdi.

SGK, sendika ve merkezi hükümet eleştirisi

DİSK’in eylemlerine de değinen Güç, belediyelerin SGK ve vergi borçlarının merkezi hükümet tarafından siyasi baskı unsuru olarak kullanıldığını savundu. “AK Partili belediyeler silkelenmedi, CHP’li belediyelerde arsalar bile kabul edilmedi” diyen Güç, yaşanan sürecin işçileri de zor durumda bıraktığını söyledi.

Kooperatif ve TOKİ karşılaştırması

Kooperatif davalarına ilişkin konuşan Güç, konunun siyasi bir davaya dönüştürüldüğünü savundu. TOKİ projelerinde yaşanan gecikmelere rağmen kimsenin tutuklanmadığını belirten Güç, “Burada ticari bir mesele varsa dava açılır, alacak tahsil edilir. Bürokrasiye ceza davası açılmaz” dedi.

Karabağlar ve Karşıyaka mesajı

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’a yönelik eleştirileri de değerlendiren Güç, “Ortada bir başarısızlık hikâyesi yok. Helil Başkan gece gündüz çalışıyor” dedi.

Karşıyaka Stadı üzerinden AK Parti’ye yüklenen Güç, “Kredi imzaladık diye teşekkür bekliyorlar. İzmir’e merkezi hükümetin ciddi bir yatırımı yok. Vizyon ortaya koysunlar, yatırım yapsınlar, kurdeleyi seve seve keserim” ifadelerini kullandı.