Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sendika üyesi oldukları ve sendikal çalışmalarda bulundukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları için eylem yapan PTT işçilerine destek verdi. Bayraklı PTT Merkez Müdürlüğü önündeki işçilere destek verilmesinin ardından basın açıklaması da yapıldı.

Yaptığı açıklamada 'Emeğe her zaman değer verdik ve her şeyin üstünde tuttuk. Emek en yüce değerdir dedik. İşçilerin emekleriyle hayata tutunabilmeleri adına onların her zaman yanlarında olacağız ve bu haksız ve hukuksuzlukları her platformda gündeme taşıyacağız.' sözlerine yer veren Yücel şunları söyledi,

SENDİKALAŞMA HAKTIR, HUKUK MÜCADELESİNDE YANINIZDAYIZ

PTT Kargo - Sen ve PTT- Sen üyesi işçi ve emekçi kardeşlerim; Haklı ve onurlu direnişinizi CHP örgütü adına saygıyla selamlıyorum! Siz ekmeğinizi birilerinin önünde diz çökerek değil alın teriyle, onuruyla kazanan işçi sınıfısınız! Bugün işsizliğin 4 milyonu geçtiği, genç işsizliğin 25'lerin üzerinde olduğu, milyonlarca EYT linin emeklilik haklarının ellerinden alındığı, kayıt dışı istihdamın 35'leri geçtiği, asgari ücretin açlık sınırının da altında olduğu güzel ülkemizde, çalışanlarımız, işçi ve emekçi kardeşlerimiz ekonomik zorluklar altında inim inim inliyor.

Tüm bu olumsuz koşullarda, hayatta kalmak için, evine ekmek götürmek için, içinde bulundukları ekonomik zorlukları düzeltmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için anayasamızın 51.nci maddesinin kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak, PTT KARGO SEN (Posta Transfer Taşımacılık ve Kargo İşçileri Sendikası) ve PTT SEN (Posta Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası) sendikalarını kuran PTT çalışanlarına karşı yapılan baskı ve işten çıkarmaları şiddetle kınıyor, işten çıkarılan işçilerin yasal ve anayasal haklarını alana kadar yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

Anayasamızın 51.nci maddesine göre çalışanlar, önceden izin almaksızın sendika kurma ve sendikalara serbestçe üye olma hakkına sahiptir. Sendikal faaliyet engellenemez. Sendikal örgütlenmeyi ve sendikal faaliyeti engelleyenler TCK'nın 118'nci maddesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşveren vekillerinin sözlü ve SMS mesajları yoluyla çalışanları baskı altına almaya çalıştığı açıkça görülmektedir. Buna teşebbüs eden kişiler hakkında, işçilerin yapmış olduğu suç duyurularının da takipçisiyiz.

Emeğe her zaman değer verdik ve her şeyin üstünde tuttuk. Emek en yüce değerdir dedik. İşçilerin emekleriyle hayata tutunabilmeleri adına onların her zaman yanlarında olacağız ve bu haksız ve hukuksuzlukları her platformda gündeme taşıyacağız. Dün olduğu gibi bugün de emeğin yanında duracağız. CHP İl başkanlığı olarak Sayın vekilimiz Kani Beko ile Bayraklı ilçe başkanımız Pınar Susmuş ile bugün hak arayışındaki işçilerimizin destekçisiyiz.

KANİ BEKO, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANINCAYA KADAR…

Göztepe’nin 100. yılında gökyüzü sarı-kırmızı
Göztepe’nin 100. yılında gökyüzü sarı-kırmızı
İçeriği Görüntüle

Bu kışın ortasında Türkiye'nin genelinde en ağır hizmetlerden biri olan PTT ve kargo hizmetlerinde çalışan bu arkadaşlarımız ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını kollamak ve geliştirmek için PTT Sen'i kurmuşlardır' diye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, şu açıklamalarda bulundu: 'Dolayısıyla bu kurulan sendika sonrası işverenler sendika yöneticilerini ve temsilcilerini, işçi kardeşlerimi işten atmıştır. Bizim geleneklerimize göre, işçileri gerekçesiz işten atmak sosyal bir cinayettir. İl Başkanımızın da söylediği gibi aynı zamanda bir anayasal suçtur. Bizler Kargo ve PTT çalışanlarının direnişini selamlıyor, bu direnişin yanında olduğumuzu söylüyoruz. Bundan sonra da yan yana, omuz omuza işçi kardeşlerimiz işbaşı yapıncaya kadar, sendika toplu iş sözleşmesini alıncaya kadar onlarla mücadelemizi devam ettireceğiz.'

PINAR SUSMUŞ, BU HAKLI BİR MÜCADELEDİR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, anayasal haklarını kullanan işçilerin sonuna kadar yanında olacaklarını ifade etti. Başkan Susmuş, 'Bayraklı İlçe Örgütü olarak direnişe başladıkları günden itibaren belli periyodlarla buraya gelip arkadaşlarımıza destek veriyoruz. Bu mücadele haklı bir mücadeledir, emek mücadelesidir, bir direniştir. Bu direnişte CHP'nin 'Emek en yüce değerdir' sloganıyla her daim yanlarındayız. Bu mücadelelerinin başarıyla sonuçlanması için onların yanında olduğumuzu her daim hissettireceğiz' dedi.

İŞÇİLERDEN CHP'YE TEŞEKKÜR VE MÜCADELE SÜRECEK MESAJI

PTT Sen Genel Başkanı Halit Büyük de, 'Türkiye'de şu anda şirketlerce yapılan 100'e yakın işçi çıkarımı var. İzmir'de 14'ü ağustos ayında, 2'si nisan ayında olmak üzere 16 kişi işten çıkarıldı. İstanbul'da yine sendikanın genel merkez yöneticilerinden işten çıkarılanlar oldu. Bursa'da da genel örgütlenme sekreterimiz Kod 29'a başvurularak işten çıkarıldı. Bunun haricinde Malatya'da, Giresun'da, Sakarya'da işyeri temsilcilerimiz işsiz kaldı. Bizler, elimizden geldiğince her platformda sesimizi duyurmaya çalışacağız. Buradan CHP Genel Merkezi'ne, İzmir İl Örgütü'ne, milletvekillerimize bizim sesimiz oldukları için çok teşekkür ederim. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu hafta içinde herhangi bir müzakere çıkmazsa hazırlıklarımızı da yaptık. 1 Şubat'ta Ankara PTT Genel Müdürlüğü önünde olacağız. Ege Bölgesinin ihalesini alan şirketin merkezi Ankara'da bulunuyor. O şirketin önünde de sesimizi duyuracağız. Herhangi bir girişim olmadığı takdirde bakanlıkların da kapılarını zorlayacağız. Biz haklıyız, mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz' diye konuştu.