Seferihisar Belediyesi’ne yönelik yürütülen rüşvet ve usulsüzlük soruşturmasının ardından İzmir siyasetinde dikkat çeken yeni bir iddia gündeme geldi. Soruşturma kapsamında tutuklanan Buca Belediye Meclis Üyesi Doğan Sarıkaya’nın sahibi olduğu belirtilen Duru Yapı Denetim şirketinde imza yetkilisi olarak görev yaptığı öne sürülen Hüseyin Duyan’ın, YENİ Parti Buca İlçe Başkanlığı için adaylaştırılmak istendiği iddia edildi. YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün de Duyan’ın adaylığı konusunda ısrarcı olduğu ileri sürülürken, bu tercihin gerekçesine ilişkin sorular gündeme geldi.
Seferihisar Belediyesi’ne yönelik yürütülen rüşvet ve usulsüzlük soruşturması İzmir siyasetindeki etkisini sürdürüyor. Soruşturma kapsamında Buca Belediye Meclis Üyesi Doğan Sarıkaya’nın da aralarında bulunduğu 29 şüpheli tutuklandı.
Sarıkaya’nın Duru Yapı Denetim şirketinin sahibi olduğu bilgisi kamuoyuna yansırken, söz konusu şirket üzerinden bu kez YENİ Parti Buca teşkilatındaki ilçe başkanlığı sürecine ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.
BUCA İLÇE BAŞKANLIĞI İÇİN DİKKAT ÇEKEN İDDİA
Edinilen bilgilere göre, Doğan Sarıkaya’nın sahibi olduğu belirtilen Duru Yapı Denetim şirketinde imza yetkilisi olarak görev yaptığı ifade edilen Hüseyin Duyan’ın, YENİ Parti Buca İlçe Başkanlığı için adaylaştırılmak istendiği öne sürüldü.
İddiaya göre YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç de Buca İlçe Başkanlığı için Hüseyin Duyan’ın ismi üzerinde duruyor ve Duyan’ın adaylığı konusunda ısrarcı bir tutum sergiliyor.
Söz konusu iddia, Seferihisar Belediyesi’ne yönelik soruşturmanın İzmir kamuoyunda yakından takip edildiği bir dönemde gündeme gelmesi nedeniyle beraberinde bazı soruları da getirdi.
DUYAN HAKKINDA BİR SUÇ İSNADI BULUNMUYOR
Burada önemli bir ayrımın özellikle yapılması gerekiyor.
Bir kişinin herhangi bir şirkette çalışmış veya imza yetkilisi olarak görev yapmış olması, tek başına o kişiyi şirketin sahibi ya da başka kişiler hakkında yürütülen bir soruşturmanın tarafı haline getirmez.
Hüseyin Duyan’ın yalnızca Duru Yapı Denetim şirketindeki geçmiş görevi üzerinden Seferihisar Belediyesi’ne yönelik soruşturmayla ilişkilendirilmesi de hukuken doğru olmayacaktır.
Duyan hakkında söz konusu soruşturma kapsamında bir suç isnadı veya kesinleşmiş yargı kararı bulunduğuna ilişkin elde herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Ancak tartışmanın siyasi boyutunda yanıt bekleyen sorular var.
SİYASİ TERCİHİN GEREKÇESİ NE?
Siyasi partilerde ilçe başkanlığı gibi önemli görevler için aday belirlenirken yalnızca hukuki sorumluluklar değil, adayların geçmiş görevleri, mesleki ilişkileri, kamuoyundaki karşılıkları ve parti teşkilatlarının değerlendirmeleri de önem taşıyor.
Bu nedenle Hüseyin Duyan’ın Buca İlçe Başkanlığı için adaylaştırılmak istendiği ve YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün bu isim üzerinde ısrarcı olduğu yönündeki iddianın doğru olup olmadığı açıklığa kavuşturulmayı bekliyor.
İddia doğruysa, parti yönetiminin neden Duyan’ın adaylığını tercih ettiği de yanıt bekleyen başlıklar arasında bulunuyor.
ÇAĞATAY GÜÇ’E AÇIK SORULAR
Bu noktada YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün kamuoyunu aydınlatması gereken bazı sorular bulunuyor:
Seferihisar soruşturması nedeniyle kamuoyunun gündemine gelen bir şirketle geçmişte mesleki bağlantısı bulunduğu belirtilen Hüseyin Duyan’ın YENİ Parti Buca İlçe Başkanlığı adaylığının desteklendiği iddiası doğru mu?
Hüseyin Duyan’ın geçmişteki mesleki ilişkileri ve üstlendiği görevler, adaylık sürecinde YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı tarafından değerlendirildi mi?
Çağatay Güç’ün Buca İlçe Başkanlığı için Hüseyin Duyan’ın isminde ısrarcı olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtıyor mu? Eğer doğruysa bu tercihin siyasi ve teşkilat açısından gerekçesi nedir?
YENİ Parti içerisinde Buca İlçe Başkanlığı için Hüseyin Duyan dışında başka isimler de gündeme geldi mi? Başka adaylar değerlendirildiyse Duyan’ın öne çıkmasının nedeni ne?
Ve kamuoyu açısından yanıt bekleyen en önemli sorulardan biri:
Hüseyin Duyan’ın Buca İlçe Başkanlığına aday gösterilmesi konusunda YENİ Parti Genel Merkezi’nin bilgisi ve onayı bulunuyor mu?
Seferihisar soruşturmasından bağımsız olarak, Buca’daki ilçe başkanlığı sürecine ilişkin ortaya atılan bu iddiaların açıklığa kavuşturulması ve aday tercihinin gerekçelerinin kamuoyuyla paylaşılması, tartışmaların sona ermesi açısından önem taşıyor.
Şimdi gözler, YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün bu iddialara ve kendisine yöneltilen sorulara vereceği yanıta çevrildi.




