Bayraklı Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu, Belediye Başkanı İrfan Önal yönetiminde gerçekleştirildi. Oturumda meclis üyeleri ve başkanlık tarafından sunulan önergeler ilgili komisyonlara sevk edilirken, komisyonlardan gelen teklifler de meclis üyelerinin oylamasına sunuldu.

Toplantıda ayrıca belediyeye ait hizmet tarifelerine yapılan zamlar da gündeme geldi. Yeni tarifeler oy çokluğuyla kabul edilirken, Başkan Önal artan maliyetlere dikkat çekti. “Mazot fiyatlarının bu seviyelere çıkacağını öngöremedik. Geçen yıl 18 milyon TL katı atık bedeli toplarken bu yıl 22 milyon TL toplandı. Burada ya vatandaş ödeme güçlüğü yaşıyor ya da bizim öngöremediğimiz bir açık var” dedi.

Faaliyet raporu görüşüldü

Oturumun ana gündem maddesini 2025 yılı faaliyet raporu oluşturdu. Açıklanan verilere göre belediyenin 2025 yılı bütçe gideri 2 milyar 374 milyon TL olurken, bunun yüzde 61’i personel giderlerinden oluştu. Mal ve hizmet alımları yüzde 17, sermaye giderleri yüzde 6, faiz giderleri yüzde 3 ve cari transferler yüzde 2 olarak kaydedildi. Aynı dönemde gelir bütçesi ise 2 milyar 880 milyon TL olarak gerçekleşti.

CHP’li Meclis Üyesi Fatih Yücesan, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede sosyal yardımlar ve hizmet kalemlerine dikkat çekti. 3 bin 264 haneye yardım yapıldığını, 10 bin 236 gıda kolisi dağıtıldığını ve çok sayıda vatandaşa farklı destekler sağlandığını belirten Yücesan, altyapı ve üstyapı çalışmalarına ilişkin verileri de paylaştı.

AK Parti’den sert eleştiriler

Faaliyet raporuna ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Soner Akbulut ise raporu eleştirerek, kentte hizmet eksikliği olduğunu savundu. Akbulut, “Bayraklı halkına kalan çöp, çukur ve çamur oldu. Raporda yer alan zayıflıklar kısmındaki eleştiriler kadar biz muhalefet yapamadık” dedi.

AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir de raporda seçim vaatlerinin yer almadığını belirterek, hizmetlerin sahaya yansımadığını ileri sürdü. Cenaze hizmetlerinden altyapı çalışmalarına kadar birçok konuda eleştiriler yönelten Demir, belediyenin vaatlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

CHP’den yanıt: “Vatandaşın güvencesiyiz”

CHP’li Meclis Üyesi Yusuf Metin ise ekonomik koşullara dikkat çekerek, belediyenin zor şartlarda hizmet üretmeye devam ettiğini ifade etti. Metin, artan yoksulluk karşısında belediyenin önemli bir destek mekanizması olduğunu savundu ve “Vatandaşın en büyük güvencesi Bayraklı Belediyesi’dir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 2025 yılı faaliyet raporu mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

Cenaze hizmetleri tartışması

Gündem dışı bölümde söz alan CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul, hafta sonu cenaze hizmetlerinde yaşanan aksamalara değindi. Sorunun belediyeden değil, sağlık hizmetlerinden kaynaklandığını belirten Kul, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon sağlanması gerektiğini ifade etti.

İzmir Gündeminde 'Operasyon' ve 'Revizyon' Hareketliliği: Sıra İzmir Belediyelerine Mi Geliyor?
İzmir Gündeminde 'Operasyon' ve 'Revizyon' Hareketliliği: Sıra İzmir Belediyelerine Mi Geliyor?
İçeriği Görüntüle

“Asfalt değil hayat pahalılığı konuşulmalı”

CHP Grup Başkanvekili Fatih Yücesan, eleştirilere yanıt verirken ekonomik koşullara vurgu yaptı. Yücesan, belediyelerin tasarruf genelgeleri nedeniyle zorlandığını belirterek, “Halk asfaltın santimini değil, sofradaki yangını sorgular” dedi.

Bu sözler AK Parti grubunun tepkisine neden olurken, AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir, “Siyasetin tek limanı ahlaktır” ifadeleriyle karşılık verdi.

Başkan Önal’dan kapanış mesajı

Toplantının sonunda konuşan Belediye Başkanı İrfan Önal, eleştirilere yanıt vererek daha yapıcı bir muhalefet beklediğini söyledi. Sosyal yardımların öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Önal, “Evinde yemek olmayan aileye yardım etmek benim için asfalttan daha önemli” dedi.

Doğalgaz kazıları ve altyapı çalışmalarına da değinen Önal, yaşanan sorunların önemli kısmının belediye kaynaklı olmadığını ifade etti. 2026 yılında da mali disiplinle hizmet üretmeye devam edeceklerini belirten Önal, projelerin süreceğini sözlerine ekledi.