Araştırmacı-Yazar ve Bergama Belediyesi Eski Başkanı Sefa Taşkın, Zeus Sunağı’nın Almanya’dan geri getirilmesi için verdiği 35 yıllık mücadeleden süzülen birikimini Bornova Belediyesi Müze Müdürlüğü tarafından Dramalılar Köşkü’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü sanat tarihi uzmanı Ezel Kurmuş'un üstlendiği “Taşların Hafızası Söyleşi Serisi” kapsamında Bornovalılarla paylaştı.
Homeros’a sahip çıkmak evrensel bir sorumluluk
Taşkın, Bornova’nın yetiştirdiği evrensel bir değer olan Homeros’un yalnızca bir “yerel miras” değil, tüm insanlığın kültürel zenginliği olduğunu vurguladı. Homeros’un mirasına sahip çıkmanın bilimsel, sürekli ve kapsamlı bir stratejiyle mümkün olacağını belirten Taşkın, "Önce paradigmayı belirlemeli, kültürel mirası bir devlet politikası haline getirmeliyiz" dedi. Antik dönemden günümüze uzanan kültürel zenginliğe dikkat çeken Taşkın, “Milattan önce 177’deki depremde yıkılan İzmir’i yeniden inşa ettiren Aristides de bizim, Homeros da bizim” ifadelerini kullandı.
Zeus Sunağı: Belgelerle ortaya konulan tarihi kaçakçılık
Taşkın, Berlin Müzesi’nde sergilenen 1.496 Anadolu kökenli eserin yasa dışı yollarla götürüldüğünü, Carl Humann’ın tarihi bir hırsız olduğunu belgelerle kanıtladıklarını aktardı. Taşkın’ın 157 konferans ve kitaplarla büyüttüğü bu mücadelenin, Almanya’da dahi karşılık bulduğunu anlatan Taşkın, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi de 2020 yılında Zeus Sunağı'nın iadesi konusunda karar aldı. Mücadelemiz sürüyor” dedi.
Bornova Belediyesi'nden vefa ve işbirliği mesajı
Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Duygu Bölük, “Sayın Taşkın’ın yerel yönetimler ile kültürel miras arasında kurduğu bağ, bizler için çok kıymetli. Bornova’nın kültürel mirasını ortaya çıkarmak ve tanıtmak için çalışmalarımız sürecek” dedi.