Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için beklenen diplomatik süreç başladı. ABD, Rusya ve Ukrayna heyetleri görüşmelerin yapılacağı Dolmabahçe Sarayı'na ulaştı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre önce ABD, Ukrayna ve Türkiye üçlü görüşmesi, ardından da Rusya, Ukrayna ve Türkiye üçlü görüşmesi gerçekleşecek. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlıkları görüşmelerin ardından açıklama yapacak.
Görüşmelerde Rus tarafı, geçmişte üzerinde uzlaşıya varılan metinlerin temel alınmasını isterken, Ukrayna heyeti ise ülkenin toprak bütünlüğü ve uluslararası güvenlik garantilerinin öncelik olduğunu vurguluyor.
Rus heyetinin Rusya Devlet Başkanı Putin’in talimatıyla Ukrayna ile ön koşulsuz, doğrudan ikili görüşmeler yürütmek üzere İstanbul’a geldiğini belirten Rus heyetinin başkanı, Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, “Türk Dışişleri Bakanı (Hakan Fidan) ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik, tutumumuzu detaylı bir şekilde anlattık" dedi.
NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN AÇIKLAMA
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bugün İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin yorumunda "Ukraynalıların masaya gelmesi çok iyi. Tüm baskı Putin'in üzerinde" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise üst düzey Ukraynalı yetkililerin İstanbul'da ABD temsilcisi Kellogg'un yanı sıra Fransız, İngiliz ve Alman yetkililerle görüştüğü bilgisi verildi.
TRUMP: İSTANBUL'A GELEBİLİRİM
Müzakere masasının yeniden kurulmasında jeopolitik dengelerdeki değişimlerin etkisi hissediliyor. Özellikle ABD iç siyasetinde yaşanan gelişmeler ve Donald Trump’ın yeniden küresel diplomasiye dönüşü, görüşmelere ayrı bir boyut kazandırdı. Trump, “Uygun olursa İstanbul’a gelebilirim” diyerek barış sürecine doğrudan dahil olma ihtimalini açık bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun da Türkiye’de bulunması, Washington’un bu süreci desteklediğini gösteriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelere katılmaması, dikkat çeken bir diğer unsur oldu. Kremlin, Putin’in doğrudan müzakerelere katılmadığını ancak heyetin İstanbul’a onun talimatıyla gittiğini açıkladı. Bu durum, Moskova’nın resmi çizgiyi korumakla birlikte, pazarlık alanı bırakmak istediği şeklinde yorumlandı.
Rusya, 'tarafsız ve bağlantısız bir Ukrayna' vurgusuyla ilhak ettiği bölgelerin tanınmasını şart koşarken, Ukrayna bu bölgelerin tamamının geri alınmasını ve NATO düzeyinde güvenlik garantileri sağlanmasını talep ediyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
RUS HEYETİNDEN AÇIKLAMA
Öte yandan, İstanbul'daki Rus heyetinin başkanı, Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, dün akşam ilk günü değerlendirerek şu açıklamaları yaptı:
"Biz müzakerelere, İstanbul’da 2022’de Ukrayna tarafından bozulan barış görüşmelerinin devamı olarak bakıyoruz. Rus heyetinin görevi uzun vadeli barışı sağlamak ve çatışmanın nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Rus heyeti, yapıcı bir yaklaşım ve ihtilafın çözüm yollarının aranması konusunda kararlıdır. İstanbul'daki Rus heyeti gerekli yetkinliklere sahip."
İLK TUR GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, ABD ve Ukrayna heyetleri arasındaki toplantının Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığında başladığını duyurdu.
ABD ve Ukrayna heyetlerinde aşağıdaki isimler yer alıyor:
ABD tarafı:
Dışişleri Bakanı Marco Rubio
Büyükelçi Tom Barrack
Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg
Ukrayna heyeti:
Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak
Savunma Bakanı Rustem Umerov
Dışişleri Bakanı Andrey Sibiha