İzmir kıyılarında geçen Ocak ile Mart ayları arasında 1’i erkek 2’si dişi olmak üzere yaralı halde caretta caretta cinsi 3 iribaş deniz kaplumbağası bulundu. Nesli tehlike altında olan carettalar, tedavi edilmeleri için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi. Merkezde yapılan kontrolde, deniz kaplumbağalarının vücutlarının çeşitli yerlerinde yara, kabuklarında da kırıklar tespit edildi. Bakıma alınan carettalar, yaklaşık 6 ay süren tedavi sürecinin ardından sağlıklarına yeniden kavuştu.

Görevliler tarafından ‘Güzel İzmir, ‘Denizmir’ ve ‘Kırık’ adları verilen carettaların doğal ortamlarıyla buluşmaları için Kocagöl mevkiinde bulunan Güzelçamlı Sahili’nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Kuşadası Belediye Başkan Vekili Seyfi Seyhan Suvari, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlileri, çevreci derneklerin temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlikte, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından Başkan Vekili Seyfi Seyhan Suvari’ye, Kuşadası Belediyesi’nin doğal yaşamın korunmasına yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür plaketi verildi.

Etkinliğin ardından deniz kenarına taşınan caretta carettalar, sırayla kumsala bırakıldı. Güzel İzmir, Denizmir ve Kırık isimli deniz kaplumbağaları, kumsalda kısa süre ilerledikten sonra dalgalarla buluştu. Öğrenciler ve doğaseverler, carettaların denize kavuşmalarını heyecanla izleyip, kamerayla görüntüledi. Güzel İzmir adı verilen 35 yaşındaki carettaya ise 1 yıl süreyle göç yollarının izlenmesi amacıyla güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazı yerleştirildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kentte Kuşadası Belediyesi ile iş birliği içerisinde nesli tükenmekte olan canlıların korunması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Son dönemde caretta carettaların yuvalama alanı olarak Kuşadası sahillerini tercih etmeye başladığını görüyoruz. Bugün de deniz ekosistemi için çok önem taşıyan 3 deniz kaplumbağasının sağlıklarına kavuşturulup, denize bırakılmasına tanıklık ettiğimiz için çok mutluyuz” dedi.

“BALIK ÇEŞİTLİLİĞİNİ ÇOĞALTIYORLAR”

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ise, “Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları etçildir. Özellikle midye ve yengeç türü deniz canlılarıyla beslenirler. Besinleri öğütürken de bir kısmını denize düşürürler. Böylece denizlerimizdeki balık çeşitliliğinin çoğalmasına da katkıda bulunurlar. Bu nedenle denizlerimizi temiz tutup, carettaların doğal yaşam ve yuvalama alanlarını mutlaka korumalıyız” diye konuştu.

“DOĞANIN VE CANLILARIN KORUNMASINDA ÇOK HASSASIZ”

Kuşadası Belediye Başkan Vekili Seyfi Seyhan Suvari ise, “Türkiye’nin turizm cenneti Kuşadası, doğal güzelliklerinin yanında, caretta caretta ve Akdeniz foku gibi nesli tehlike altında olan deniz canlılarına ev sahipliği yapan da bir yer. Kuşadası Belediyesi olarak doğanın ve canlıların korunmasında çok hassasız. Sahillerimizde caretta carettaların yuvalama alanlarını çitle çevirip, yumurtalarından çıkana kadar koruma altına alıyoruz. Bugün 3 deniz kaplumbağasının yeniden denizle buluşmasında emeği geçen herkese Başkanımız Ömer Günel adına teşekkür ediyorum” dedi.  

Başkan Çerçioğlu Aydınlıları sanatla buluşturuyor Başkan Çerçioğlu Aydınlıları sanatla buluşturuyor