“İğne Deliğinden Bornova” sergisi büyük ilgi gördü “İğne Deliğinden Bornova” sergisi büyük ilgi gördü

Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisine verilen söküm vizesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edilmesinin ardından İzmir’in Aliağa ilçesi bu kez de endüstriyel atık tesisi tehlikesi ile karşı karşıya...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde kurmayı planladığı ve bölge halkının tepki gösterdiği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık(Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesine onay verdiğini duyurdu. Bakanlığın nihai olarak kabul ettiği Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) olumlu raporunun ardından halkın görüşlerini almak için tanıdığı 10 günlük askı süresi ise bugün sona erdi.

Daha önce halkın katılımı toplantısının yapılamadığı ve kurulması durumunda İzmir dahil olmak üzere Manisa, Denizli, Aydın, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’den gelecek cüruf atıkları bu alanda toplanarak bertaraf edilecek tesis için bölge halkı ve Aliağa Çevre Platformu(ALÇEP) harekete geçti.

Bakanlığın halkın görüşlerini almak için tanıdığı 10 günlük askı süresinin bugün dolmasının ardından ALÇEP ve yöre halkı cüruf tesisine karşı dava açmaya hazırlanıyor. Bölgedeki muhtarlarla toplantı yapan ALÇEP konuyu yargıya taşıma kararı alırken yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu raporunun iptali için açılacak davaya çevre örgütleri, bölge halkı ve meslek odalarının müdahil olması bekleniyor.

“GEMİYİ NASIL DURDURDUYSAK FABRİKALARI DA DURDURACAĞIZ!”
Konu hakkında görüşlerini aktaran ALÇEP sözcüsü Zeki Küçükakyüz ‘Aliağa’nın Aliağa’da bir çivi daha çakılmasına tahammülü’ yok derken dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Küçükakyüz, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Çevre Değerlendirmesi raporu var. TMMOB 2021 yılında bir rapor açıkladı. Aliağa’nın Aliağa’ya bir çivi bile daha çakılmasına tahammülü yok! EKOVAR sadece Aliağa’daki atıklarla ilgilenmiyor. Güney Marmara ve Batı Ege tehlikeli atık bertaraf tesisi diyor. 7 ilden tehlikeli atıkları burada yakarak imha etmeyi planladıkları yazıyor ÇED bilgilerinde. Güney Marmara ve Batı Ege’nin de pisliklerini bize getirecekler. Bu bölge bal ormanlarının, göletin ve yer altı su kaynaklarının yer aldığı alan. TÜBİTAK raporlarında cürufun zaten tehlikeli atık olarak kabul edildiği belli. Eko sistemi, yöre halkının tepkisini düşünmeden yapılan bir hamle. Yargıya taşıyacağız. Anayasal haklarımızı kullanacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Nasıl gemiyi durdurduysak bu fabrikaların buraya kurulmasını artık durduracağız!" diye konuştu.