Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye bölgesinde oyun kuran ve kurulan oyunları bozan bir ülke haline geldi. Türkiye gizli açık tüm ambargolara rağmen her alanda milli çıkarlarının gerektirdiği tüm hamleleri yapabilmesini savunma sanayiindeki ilerlemeye borçludur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle test ve eğitim gemisi TCG Ufuk hizmete alındı.

İstanbul Denizcilik Tersanesi'ndeki törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmasında, "Savunma sanayiinde bağımsız olamayan milletlerin geleceğe güvenle bakabilmelerinin mümkün olmadığını çevremizde olan hadiseler bize bir kez daha gösterdi. Türkiye bölgesinde oyun kuran ve kurulan oyunları bozan bir ülke haline geldi. Türkiye gizli açık tüm ambargolara rağmen her alanda milli çıkarlarının gerektirdiği tüm hamleleri yapabilmesini savunma sanayiindeki ilerlemeye borçludur. Türkiye çok geniş bir yelpazede ihtiyacımız olan sistemleri yerli ve milli olarak üretiyor geliştiriyor ve kullanıyoruz. Savunma ve havacılık ihracatımızın bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını bekliyoruz" dedi.


"FİRKATEYNLERİMİZİN ANA SİLAH GURUBU OLAN DİKEY ATIM SİSTEMLERİNİ BUGÜNE KADAR DIŞARIDAN ALIYORDUK"

Aliağa’da Çanakkale Şehitleri düzenlenen törenle anıldı Aliağa’da Çanakkale Şehitleri düzenlenen törenle anıldı

Erdoğan, "Ülkemiz tersanelerinde kendi ihtiyaçlarımız yanında dünyanın dört bir yanı içinde gemiler botlar yapılıyor. İnşallah yakın zamanda bu konuda yeni hayırlı haberler alacağız. Şimdi bir adım daha ileri gidelim. Firkateynlerimizin ana silah gurubu olan dikey atım sistemlerini bugüne kadar dışarıdan alıyorduk, artık yerli ve milli olarak yapıyoruz" diye konuştu.


"BU YOLDA KAT ETMEMİZ GEREKEN MESAFELER OLDUĞUNUN DA BİLİNCİNDEYİZ"

Bakan Akar da törende bir konuşma yaparak, "Türk savunma sanayisinin artık hem kendi ihtiyaçlarını karşılamakta hem de yüksek rekabetin yaşandığı uluslararası pazarın önemli oyuncuları arasında yer almaktadır. Ülkemizin, savunma sanayinde elde ettiği başarılar çok değerli ve hayati önemi haiz olmakla birlikte, bu yolda kat etmemiz gereken mesafeler olduğunun da bilincindeyiz. Hedefimiz, Zat-ı devletlerinin liderliği, destek ve teşvikiyle savunma sanayide yüzde 80'lere yaklaşan yerli ve millilik oranımızı, daha da yüksek seviyelere çıkarmak, savunma sanayinde tasarımdan üretime tüm aşamalarda dünyada söz sahibi bir konuma gelmek ve yüksek teknoloji üretip ihraç eden güçlü ülkelerden biri olmaktır. Bu hedeflere ulaşmış Türkiye, lider bir ülke olarak geleceğe daha emin adımlarla yürüyecektir. Bu yolda asil milletimizin sevgisi, güveni ve duası, en büyük ilham kaynağımız olmaya devam edecektir. Bulunduğu coğrafyanın şartları ve karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye'yi karada, denizde, havada hatta uzayda ve siber alanda güçlü olmaya mecbur kılıyor. Bunun bilincinde olarak tüm bu alanlarda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi, Türk denizcilik tarihimizin ve milli savunma sanayimizin bir dönüm noktası niteliğindedir. Proje ile kritik birçok sistemin millileştirilmesi sağlanmış ve ülkemiz, muharip gemi tasarım ve inşa kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girmiştir" dedi.


TCG UFUK HAKKINDA

Test ve Eğitim Gemisi Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 31 Mart 2017 tarihinde başlatıldı. Projenin ana yükleniciliğini STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. yürüttü. Proje kapsamında TCG UFUK (A-591) Gemisi 9 Şubat 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirildi. Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591) İstanbul Tuzla'daki İstanbul Denizcilik Tersanesinde düzenlenen törenle hizmete girdi. 99.5 metre uzunluğunda, 14.5 metre genişliğindeki gemide yer alan görev Sistemlerinin tasarım, üretim ve entegrasyonu Aselsan tarafından yapıldı. HAVELSAN, ADVENT savaş yönetim sistemi, gemi veri dağıtım sistemi, gemi entegre bilgi sistemi, CCTV sistemi, mesaj işletim sistemini yaptı. Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği UFUK Gemisinin yerlilik oranı yüzde 70'e ulaştı.