Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yaklaşan Kurban Bayramı'nın Kemeraltı esnafının yüzünü güldürmediğini kaydetti. Esnafın iş yapamadığını anlatan Girgin, "Hiçbir hareketlilik yok, insanlarda alım gücü yok. Alım gücü olmayınca çarşıda çok mutsuz bir dönem yaşıyoruz. Kalabalığımız var ama işe yansımasıyla ilgili belli birkaç sektör dışında genelde bir mutsuzluğumuz var. Bu hala devam ediyor. Yakın zamanda da elektriğe yüzde 30 zam gelecekmiş, buna da bir şekilde alıştırmaya başlıyorlar. Esnaf nasıl ayakta kalacak bilmiyoruz. Biz bu konuda çok etkileniyoruz, yine bayram havası olmayacak bir dönemdeyiz. Bizi şu an mutlu edecek tek şey turistler ve gurbetçiler" dedi.
"SAVAŞIN İÇİNDEYİZ"
Kalabalığın olduğunu ancak ticaretin olmadığını aktaran Girgin, "Kalabalık var ama eksi kalabalığımız var çünkü rakiplerimiz çok. Biz 'AVM'ye verilen şansı bize verin' diyoruz, o zaman biz zaten sıkıntı yaşamayız. Benim otopark, asfalt sorunum var, benim saatlerle ilgili sıkıntım var, esnafın denetlenmiyor olmasının getirdiği sıkıntılar var. Biz ayıplarımızın farkındayız, şu anda Kemeraltı'nın altyapısı ile ilgili projeler başladığı zaman, Kemeraltı esnafımızın eğitilmesi ile ilgili hep birlikte milat başlamak istiyoruz ki Kemeraltı esnafı değişime uğrarsa bunların altından kalkarız. Değişime uğramazsa, rakiplerimizin müşteri memnuniyeti açısından yaptıklarını biz kendimize artı değer olarak katamazsak çok zorlanırız. Biz o savaş içindeyiz. AVM'ye gittiğinizde müşteri memnuniyeti açısından gördüğünüz her şeyi Kemeraltı'ndan beklemek zorundasınız. Paran olsa da olmasa da en iyi itibarı görmek zorundasınız, mal iadesini de almak zorundasın, rahatsız edilmemek zorundasın, çayını kahveni içebilmelisin gibi... Bizim küçük bir hatamız var, o hatayı bertaraf ettiğimiz zaman Kemeraltı esnafı turisti de kazandığı zaman biz bunun arkasını getiririz" açıklamasında bulundu.
"KİRALARLA İLGİLİ SIKINTIMIZ VAR"
Artan enflasyon oranlarının kiraları da vurduğunu belirten Girgin, "Kiralarla ilgili sıkıntımız var. Kira getirisi olanların böyle zamanlarda sebat etmesini istiyoruz ki, esnaf yaşayabilsin. 10-15 mülkiyeti olan mal sahiplerimizden özellikle bunu istiyoruz. Bunun orantısının daha düşük olması lazım yaptığı zamda ama tek kirayla yaşıyorsa esnafımız zaten bunu çözüyor. Biz bu konuda mal sahibini mağdur etmeyiz. 1,5 - 2 yıl pandemi dönemi yaşadık, esnaf kirasını ödedi, bazı mal sahibi tevazu gösterdi, 'Ben sizden razıyım' dedi, büyük bir nezaket gösterdi. Orta yol bulundu, ikili ilişkiyle çözülecek bir şey ama burada örnek olması gereken Vakıflar gibi devlete ait olan mülklerin, kurumların kiralarının ortalamasının gündeme göre ayarlaması lazım ki diğer paydaşlar, mal sahipleri de bu orana uysun. Herkes kendine göre haklı, esnaf en haklı olan durumda. Rakamlar yükseliyor, bu konuda sıkıntımız var" diye konuştu.
"UNESCO'YA HAZIR OLMALIYIZ"
Kemeraltı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini büyük bir umutla beklediklerinin altını çizen Girgin, esnafın ve İzmirlinin de bu konuda bilgilenmesi gerektiğini anlatarak, "Bizim de desteklediğimiz bir şey, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Valilikten tutun İzmir'in birçok yerel kamuoyu buna kilitlenmiş durumda. Minnettarız. Tabi bu bir süreç. Ağustos ayının sonunda Ankara'da bir çıkarma olacak. Kemeraltı, Tarihi Liman kenti olursa, biz çok mutlu olacağız. O saatten sonra ciddi bir eğitime, yapılanmaya, korunmaya ihtiyacımız olan bir döneme gireceğiz, sahip çıkmamız lazım UNESCO değerlerimize. Turistik olarak 2 sene sonra belki bunun çok daha fazlasını göreceğiz, 2 seneye kadar olan dönemde de bizim bu işi çok iyi çalışmamız lazım. Tarihi Liman Kenti olmayı hak eden bir yer Kemeraltı, Basmane, Agora civarı. Bizim de buna ayak uydurmamız lazım, İzmirlinin hazır olması lazım UNESCO'ya" ifadelerini kullandı.