İZMİR

İzmir’de oda ve borsalardan ortak toplantı

İzmir’de oda ve borsaların katılımıyla Yönetim Kurulu ortak toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Sadece restoran kafeler ve tedarik ile bakıldığında negatif etkilerinin yansıyacağı çok farklı sektörler söz konusu. Lütfen ama lütfen kurallara uyma konusunda hassas olalım. Bir daha kapanma lüksümüz yok üzerimize düşen görevi düzgünce yapalım” dedi.

Abone Ol

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile ilçe oda ve borsalarının katılımlarıyla Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı pandemi nedeniyle ZOOM uygulaması üzerinden online yapıldı.

ÖZGENER'DEN PANDEMİ ÇAĞRISI
Pandeminin açtığı sorunların hala devam ettiğini dile getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Mahmut Özgener, 'Pandeminin ikinci kısmı başladı bu süreçte hepimiz zor günler geçirdik. Üyelerin sorunlarına çözüm üretmeye çalıştık. Hem yerel yönetimler hem hükümetimizle sürekli irtibatta bulunduk. Sorunların hepsini çözmek tabi ki mümkün değil. Bu sorunların bir kısmı devam ediyor. Çözümü için çalışmaya bizde devam ediyoruz. Hizmet sektörü büyük sıkıntılar yaşadı. Eğitim ile birlikte en çok yıpranan sektör hizmet sektörü oldu. Sadece restoran kafeler ve tedarik ile bakıldığında negatif etkilerinin yansıyacağı çok farklı sektörler söz konusu. Lütfen ama lütfen kurallara uyma konusunda hassas olalım. Bir daha kapanma lüksümüz yok üzerimize düşen görevi düzgünce yapalım' dedi.

UYUM VURGUSU
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Işınsu Kestelli, 'Birlikten İzmir doğar kampanyasında depremzede aileler için bir yaşam projesi hayata geçirdik. Başkanlarımızın değerli uyumunun iş veriminde büyük katkısı oldu. Aynı şekilde, birlikte yönetim kurulunu paylaştığımız İZKA'da da geliştirilen büyük prestij projelerine kurumlarımız eksiksiz ortaklık sağladı. Uyumumuza maşallah ve nazar değmesin diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Umarım aşılama süreci de en hızlı şekilde tamamlanır ve yeni bir kısıtlamaya gerek kalmadan hayatlarımız tamamen normale döner. Bu süreçten dünya ekonomisi önemli bir yara aldı. Dün açıklanan verilere göre ekonomimiz 2020 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 5,8, yıl genelinde ise yüzde 1,8 oranında büyüdü. Pandeminin yaşandığı 2020 yılında ithalatımız yüzde 7 artarak 210 milyar dolar, ihracatımız ise yüzde 10 azalarak 161 milyar, dış ticaret açığımız ise yüzde 55 artarak 49 milyar oldu. Döviz kurlarının neden olduğu etki olmasaydı ihracatımızdaki gerileme çok daha düşük olabilirdi. Genel ihracattaki gerilemeye rağmen tarımsal ürünler ihracatımızın yüzde 6 oranında arttığını belirtmek isterim' diye konuştu.

MODEL FABRİKA UYGULAMALI YETKİNLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ KURULDU
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Halil İbrahim Gökçüoğlu, 'İthalatımızın 90'ı ara malına ait ve ihracatın ithalata bağımlılığı da 60-70'lerde olunca dövizdeki keskin artışlar, sanayicinin bütçesini de, bilanço yapısını da bozmaktadır. Üretimde kullanılan diğer girdilerin de dövize bağlı olduğu, üstüne döviz borcu olanları da dikkate aldığımızda durumun güçlüğü daha iyi anlaşılmaktadır. O nedenle, bugün öngörülebilir kur, sanayicimiz açısından çözüm bekleyen öncelikli bir mesele haline gelmiştir. Kurlardaki volatilitenin, ihracatçıyı dahi memnun etmediğini de biliyoruz.
Diğer yandan; Avrupa Komisyonu Bşk. Von der Leyen'in; AB, Mart'ta Dijital Aşı Pasaportu Yasa Tasarısını sunacak sözleri ile gelecek bir aşı pasaportu bizleri öncelikli zorlayacak konular olarak görmekteyim. Aşı pasaportunun, turizme vereceği zararı da dikkate aldığımızda, hem cari açık hem de hizmetler sektörü açısından sıkıntılı sürecin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, son normalleşme kararlarını hizmet sektörümüz açısından önemsemekle beraber, haritada tüm illeri maviye dönüştüremediğimiz sürece virüs illetinin bitmeyeceğini de hatırlamamız gerekiyor. Küresel ekonomide dev ekonomilerin daraldığı bir yılda, Çin sonra 1,8 büyüyen ülkemizde sanayinin performansı yıla damgasını vurmuştur. Ticaret Odamızla birlikte yürütmüş olduğumuz, Model Fabrika Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezinin faaliyetlerine başladı. İlk sertifika törenimizi Torbalı'dan Mutlu Metal ile yaptık. Model Fabrika ile hayata geçirmeye çalıştığımız sistem; yalın üretim teknikleri ile firmalarımızın daha etkin ve verimli olmalarını sağlayarak dijital dönüşüme hazırlamaktır. Firmalarımızın bu imkandan yararlanmasını diliyorum' dedi.

ALSANCAK VE ALİAĞA LİMANLARI…
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de 'Pandeminin getirdiği zor şartlara rağmen 2020 yılında ülkemiz limanları oldukça başarılı bir performans gösterdi. Türkiye limanlarında elleçlenen konteyner 11,6 milyon TEU olurken, İzmir Alsancak Limanı'na 1.689 gemi, Aliağa limanlarımıza 5 bin 326 gemi yanaştı. Alsancak Limanımızda 531 bin TEU, Aliağa limanlarımızda 1 milyon 275 bin TEU yük elleçlendi. Dünya ticaretine ve deniz taşımacılığına; pandeminin yarattığı dünya ticaretindeki dengesizlik sonrası ortaya çıkan konteyner kıtlığı, yüksek navlun fiyatı ve gemilerde yer bulamama sorunu damgasını vurmaya devam ediyor. BIMCO (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) verilerine göre 2020 yılında mevcut filoya 857 bin TEU ek kapasitenin eklenmesi, 751 bin TEU'ya ulaşan yeni gemi siparişleri ve 188 bin TEU'da kalan söküme gönderilen gemi kapasitesi yeni bir dengelenme tablosunu ortaya koyuyor. Aşılama çalışmalarının dünya çapında hızlanması ve küresel yük hacminin yükselmesi ile sıkıntının hafiflemesi bekleniyor. Aşılamada gecikme ve mutasyon nedeniyle Avrupa Birliği seyahat kurallarını sıkılaştırmaya devam ediyor. Avrupa Birliği'nin bazı üyeleri aşı pasaportu uygulaması gibi ülkemiz için olumsuz önerilerde bulunuyorlar. Ancak bu öneriler Almanya başta olmak üzere bazı büyük AB ülkeleri tarafından kabul görmedi' diye konuştu.