Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Büyükşehirlerde görülen Covid 19 vakalarının yüzde 10’un fazlası, Omicron varyantı kaynaklı” şeklindeki sözlerini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Our World in Data’nın açıklamasına göre, Türkiye’de omicron vaka oranı yüzde 42’dir. Kısa bir süre sonra çok daha baskın olacağından endişe ediyoruz. Bütün Avrupa kapanırken, kapsamlı bir takım kısıtlamalar uygularken, bizim ülkemizde buna yönelik bir kapsamlı tedbir paketinin paylaşılmadığını görüyoruz” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Öncelikle şunu belirtelim ki, o oran yüzde 10 değil, yüzde 42…Çünkü bu veriler, dünyadaki kurumlarla paylaşılmaya başlandı. Our World in Data adlı bir site var. Türkiye için omicron vaka sayısını yüzde 42 olarak açıkladı. Sağlık Bakanlığı o veriyi Data’ya yollamış ve Türkiye’de omicron vaka yoğunluğu yüzde 42 olarak çıkmış” dedi.

Pandeminin başından beri, şeffaf bir süreç yönetilmediği iddiasını tekrarlayan Başkan Çamlı, şu bilgileri aktardı:

10 GÜN BOYUNDA OMİCRON VARYANTIYLA İLGİLİ HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI
“Veriler, bilim insanlarıyla, kamuoyuyla paylaşılmıyor. Örneğin 14 Aralık’ta 6 vaka olduğu söylenmişti, 5’i İzmir’de, biri İstanbul’da denildi. Bu varyantın çok hızlı yayıldığını, iki günde yaklaşık iki katına çıktığını, çok hızlı bulaştığını biliyoruz. O açıklamadan sonra hiçbir açıklama yapılmadığını görüyoruz. En son 14 Aralık’ta yapılan o açıklamadan 10 gün sonra, yani 24 Aralık’ta, Türkiye’deki vakaların yaklaşık yüzde10’undan fazlası, omicron varyantı denildi. Ama aynı gün, Data da bu oranı yüzde 42 olarak bildirdi. Bu tehlikenin, yılbaşına kadar, yılbaşını izleyen kısa dönemde, daha baskın, dominant olma ihtimali yüksek. Tüm bunlara karşın söylenen tek şey, üçüncü aşınızı yaptırın, üçüncü dozunuzu olun. Tamam, üçüncü doz aşısını, hatırlatma dozunu yaptırmak gerekiyor. Bu çok önemli bir konu. Fakat tüm Avrupa kapanırken, kapsamlı bir takım kısıtlamalar uygularken, noel kutlamaları, yılbaşı kutlamaları iptal edilirken, kapalı alanlardaki etkinliklere ciddi sınırlamalar getirilirken, bizim ülkemizde buna yönelik bir kapsamlı tedbir paketinin paylaşılmadığını görüyoruz. Tüm dünya endişe içindeyken, giderek yayılan virüsle ilgili olarak sağlık sisteminin çökebileceği ya da ciddi sıkıntıya girebileceğine yönelik endişeler paylaşılırken, ülkemizde sağlığını yönetenlerin bu yönde ciddi bir planlama, tedbir paketinin hayata geçirmediklerini, kamuyla paylaşmadıklarını üzülerek görüyoruz.”

İşte emeklilerin bayram ikramiyelerinin yatacağı tarih İşte emeklilerin bayram ikramiyelerinin yatacağı tarih

GENOMİK TEST ORANI, DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNE GÖRE ÇOK DÜŞÜK
İzmir’deki verilerden bilgileri olmadığını, İzmir verilerinin Ankara’ya Hıfzıssıhha Genel Müdürlüğü’nde toplandığını hatırlatan Başkan Dr. Lütfi Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pozitif PCR sonuçlarından alınan örnekler, genomik testlerle teyit ediliyor. 67 örneklemenin 27’si omicron çıktığı için Data yüzde 42’lik bir oran ortaya koymuş. Türkiye’de yapılan sekanslama (genomik test), çok düşük. Binde 7 gibi, yani yüzde 1 bile değil. Diğer bir deyişle 1000 sonuçtan 7’sinde yapılmış. Bu oran, Danimarka’da 1000’de 420 olarak görünüyor. Ülkemizde pozitif çıkan PCR’lardan omicron için örnek alıp genomik test yapma oranı, diğer Avrupa ülkelerine göre bir hayli aşağıda. Yapılan sekans analizlerinde yüzde 42’si omicron varyantı çıkmış. Hep söylediğimiz gibi yeterli sekanslama ( genomik test) yapılmadıkça, bununla ilgili bir surveyans sistemi oluşturulmadıkça, varyantların mevcudiyeti ve yaygınlığı konusunda doğru bilgi sahibi olamayız.”