Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırıldı

Merkez Bankası (TCMB), bir süredir AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği faiz indirimi için zemin hazırlığında. Bu hafta ise gözler kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında.

Merkez Bankası (TCMB), bir süredir AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istediği faiz indirimi için zemin hazırlığında. Bu hafta ise gözler kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon açıklamalarının ardından PPK toplantısından faiz indirimi gelmesi ihtimaller arasına girmişken kritik toplantıya günler kala eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’dan dikkat çeken bir çıkış geldi. 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alınan Ağbal, TCMB Başkanı olduğu dönemde kaleme aldığı ve 5 Mart tarihinde bankanın blog sitesi olan tcmbblog.org’da yayımlanan yazısının linkini paylaştı.


“Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi” başlıklı yazıda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek.” ifadeleri yer almıştı.

“2021 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9,4 seviyesine düşmesini hedefliyoruz” denilen yazıda, “Ocak ayında sıkı parasal duruşumuzu korurken bu duruşun uzun bir müddet sürdürüleceğini ve gerekirse ilave faiz artışı yapılabileceğini belirterek sözle yönlendirmede bulunduk. Bu süreçte yaptığımız açıklamalarda ise mevcut enflasyon riskleri karşısında bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamızın mümkün görünmediğini belirterek sözle yönlendirmemizi belirgin bir şekilde güçlendirdik” denilmişti.

Toplantı öncesi gelen bu paylaşım faiz indirimi izlenimi yarattı. Zira politika faizi, Ağbal’ın görevden alınıp Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasından bu yana yüzde 19’da sabit tutuluyor. Politika faizi yüzde 19 ile dünyanın en yükseklerinden biri olmasına karşın geçen ay itibarıyla enflasyonun altında bile kaldı. Ancak yüksek enflasyona rağmen Erdoğan’ın faiz indirimi baskısı devam ediyor. Erdoğan, yaptığı açıklamalarla sabrının kalmadığını belirtiyor.

SÖYLEM DEĞİŞTİ

Eylül ayının ilk gününde yatırımcılarla gerçekleştirilen toplantıda Kavcıoğlu, uzun süredir tekrar ettiği enflasyon üzerinde politika faizi taahhüdünü tekrar etmedi. Bu gelişmeden sadece iki gün sonra ise enflasyon yüzde 19’un üzerine çıktı ve gerçekleşen enflasyona göre hesaplanan reel faizi negatif alana çekti.

Kavcıoğlu ayrıca, manşet enflasyon göstergeleri yerine daha düşük seviyede olan çekirdek enflasyona odaklanmanın pandemiden çıkış döneminde daha uygun olduğunu da belirtti.

Kavcıoğlu 8 Eylül’deki konuşmasında “Enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta” ifadelerini kullandı ve Para politikası duruşunun enflasyondaki düşüşü sağlayacak sıkılıkta olduğunu ifade etti.

DOLARIN ATEŞİ ÇIKTI

Dolar/TL, TCMB’nin erken faiz indirimi izlenimi yaratan bu mesajların ardından iki haftada 8,30 seviyesinden 8,65’in üzerine çıktı.

Dolar/TL dün sabah 8,72’yi gördü. Avro/TL’de ise 10,21 seviyesine ulaşıldı.

TL Erdoğan’ın sıkı politika yanlısı Naci Ağbal’ı görevden almasından beri TL dolar karşısında da yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti.

Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bilin Neyaptı, çok fazla seçim sözünün geçtiği bir ortam olduğunu vurguluyor. Bu ortamda Merkez Bankası’nın çok fazla alanının kalmadığını söyleyen Neyaptı, “Faizleri yükseltemiyor. Çünkü çok baskı var. Çekirdek enflasyon sözü edildi. Faiz indirme sinyali verildi ancak şimdi bu sinyallerin üzerine faiz indirilmezse sıkı duruş sergilemiş olacak. Ya da faizi sabit bırakma kararı negatif bir etki yaratmayacak” değerlendirmesinde bulundu. Neyaptı, verilen sinyallerin de artık piyasa tarafından alıcısı kalmadığını belirterek “Zaten sinyaller piyasa tarafından da çok fazla önemsenmiyor.
Enflasyon hedeflemesinin sadece adı kalmış durumda. Açıklanan enflasyon ile gerçekleşen enflasyon arasında çok ciddi farklar var. Eylül, ekim ayları harcamaların arttığı aylardır enflasyon bu aylarda düşmez. Faiz indirimi için bir ortam yok aslında” ifadelerini kullandı.

Uygulanan bir politika olmadığını belirten Neyaptı, “Zaten Merkez Bankası bankacılığı gibi bir şey kalmadı. Formüle edilmiş bir politika üzerine gidilmiyor. İktidarı iyi gösterme çabaları var. Merkez Bankası’nın ne yapacağı belli değil. Reel faizler aslında negatifte ama toplumda kaynak kalmadı. Borç borçla kapatıldığı için sadece yüzdürülüyor” dedi.