GÜNDEM

Başkan Soyer’in çağrısıyla yüz binler dayanıştı: 28 bin 466 aileye sıcak yuva imkanı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yardım kampanyasını büyütmek için 'Bir Kira Bir Yuva' diyerek dayanışma gecesi düzenledi.

Abone Ol

11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrasında barınma sorununa çözüm bulmak için İhtiyaç Haritası ile “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasını başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, dayanışmayı büyüttü.

Kira yardımı yapmak veya boş durumdaki evini depremzedelere açmak isteyenleri, barınacak eve ihtiyacı olanları birkirabiryuva.org sitesi üzerihden buluşturan kampanya için bu kez ekran başından Türkiye’ye ve dünyaya çağrıda bulundu.

Halk TV'de yayınlanan “Bir Kira Bir Yuva Özel” programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra birbirinden değerli sanatçılar, gazeteciler, siyasetçiler, dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları da katıldı.

Kira, çadır ve konteyner yardımlarının da kapsamında olduğu dayanışmaya katkı için 3 ayrı stüdyoda 444 40 35 numaralı telefon devreye alındı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN BİR MAAŞLIK DESTEK VE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu canlı yayına bağlanarak, bir maaşını kampanyaya bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kampanya için teşekkür eden Kılıçdaroğlu açıklamasında, ‘’Bugün üçüncü kez deprem bölgesine gittim. İnsan oraya gittiği zaman o acılara tanık olduğu zaman milletimizin taleplerini dinlediğimiz zaman ki genellikle acıları dinliyorsunuz, bu kampanyaların önemini çok daha iyi anlaşılıyor. Ben öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kampanyası için ve Halk TV’ye ekranlarını açtığı için yürekten teşekkür ediyorum. Bölgede vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evsiz kaldı. Binalar yıkıldı, yıkılmayan evlere de endişe nedeniyle girilmiyor. Denetimler tamamlanıncaya kadar vatandaşların riskli yapılara girmemesi gerekiyor. Durum böyle olunca bölgede çadır ve konteyner ihityacı var. Geçici olarak illerden ayrılan insanlarımız için maddi desteğe ihtiyaç var. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamlı kampanyasını desteklemek amacıyla yine bir maaşımı daha bu kampanyaya bağışlamak istiyorum. Ne kadar kişiye dokunabilirsek o kadar iyidir. Milletimiz bugünleri dayanışma ile aşacaktır. Bu onurlu halk bir daha kimsesiz kalmasın yeter ki biz üzerimize düşeni yapalım. Kimsenin umutsuz olmasını istemem Türkiye güçlü bir ülke, halkımız dayanışma kültürünü özümsemiş bir ülke bu acıyı da birlikte aşacağız’’ dedi.

BAĞIŞ YAĞDI, SAYAÇ ARTIYA GEÇTİ!
Yaklaşık 6 saat süren özel yayında kampanyaya destek yağdı. Sayacın geriye saydığı yayında ilk hedef olan 28 bin 466 aileye kira desteği sağlanırken, yapılan bağışlarla Bir Kira Bir Yuva dayanışması kasası artıya da geçti. Dayanışma gecesinde ayrıca bir çok sanatçı da eserlerini açık artırmaya çıkarılması için bağışladı. Devam eden bağışlarla kampanya kapsamında başvuru yapan depremzede ailelere kira desteği verilmeye devam edilecek.



330 MİLYONLUK BAĞIŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gece sonunda sosyal medya hesabından, "Bu akşam dayanışmanın, birliğin, beraberliğin akşamıydı. 28.466 ailemize kısa sürede sizlerin desteği ile yuva bulduk. Ben bu akşamı, verilen destekleri asla unutmayacağım. Çok duyguluyuz, çok gururluyuz. Katılan ve emek veren herkese en içten dileklerimle teşekkür ediyorum. Hedefimizi aştık…33.098 ailemize kira desteği için 330 milyon TL topladık. Dayanışmamızı sürdürecek, büyütecek, yuva sıcaklığına hasret kalan depremzedelerimize hep birlikte destek olacağız" mesajını paylaştı.

‘BİR KİRA BİR YUVA’ TÜRKİYE’YE YAYILSIN

Kampanyayı Türkiye’ye yaymak istediklerini belirten Soyer, ‘’Şimdi biraz daha o deneyimin verdiği cesaretle bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Deprem 14 milyon insanın hayatını etkileyen sonuçlar doğurdu. Acımız, yasımız büyük. Bir yandan da dışarıda hayatını sürdürmek zorunda kalan on binler var. Hatay depreminden sonra onlarda açıkta kaldılar ve çok büyük bir çadır ihtiyacı var’’ dedi.

ARTAN DEĞİL EKSİLEN KAMPANYA

Kampanyanın nasıl sürdürüleceğini anlatan Soyer, ‘’Arkada bir rakam gözüküyor. Bu rakam bize başvuru yapan ihtiyaç sahibi depremzede vatandaşlarımız. Bu vatandaşlarımız bizim bir kira bir yuva sitesine başvuru yaptılar. Telefon numaraları, ikametgah adresleri, depremde gerçekten hasar alıp almadıkları test edildikten sonra bir kira bir yuvanın ihtiyaç sahibi vatandaşlar listesine girdiler. Şu an itibariyle bu sayıyı durdurduk. Bizim kampanyamız artan değil, eksilen bir kampanya. Biz her bir vatandaşımıza bir kira desteği vermek istiyoruz. Onu da genişlettik 10 bin lira nakit yardım yapacak bağışçı o lisede bekleyen bir aile ile buluşturulacak. O yüzden milletten millete aktarılan bir kampanya olacak. Türkiye’nin her yerinde birçok kampanya yapılıyor ama bizimkisi doğrudan doğruya, kimsenin hesabına girmeden doğrudan kaynağı yaratan vatandaş ile ihtiyaç sahibi vatandaşı buluşturacağımız bir kampanya. Bir köprüyüz. 100 ‘ün üzerine arkadaşımız gönüllülerle beraber 40’ın üzerinde hatta bağışçıları, dayanışmaya girmek isteyen vatandaşlarımızı dinliyor olacak. Bu rakamı eksiltmeye, sıfıra indirmeye gayret edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Kira bekleyen 28 bin466 vatandaşın olduğuna dikkat çeken Soyer, ‘’Bu kampanya daha düşük miktarlarda kaynak yaratarak katılabilir. 100 lira ile metre çadır, bin lira ile 1 metrekare konteyner desteği verebilirler. Bizim amacımız bir an evvel vatandaşlarımızı başlarını sokacakları bir yuva ile buluşturmak. Kampanyamızın yuvaya tekabül eden 4 başlığı var. Çadır, konteyner, kiralık bir ev ya da evini kullandırmak isteyen vatandaşın boş evi. Şu anda 600ün üzerinde vatandaşımız evini bağışladı ve o evlere depremzedeleri yerleştirdik. Kira bekleyen 28 bin 466 vatandaşımız var’’ dedi.

SİYASİLERDEN BAĞIŞ YAĞMURU

Gecede ayrıca CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke 3 kira, CHP TBMM Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay 3 kira, CHP TBMM Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel 12 kira, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat da kampanyaya 3 kira desteği ile katkı koydu.

CHP İzmir Milletvekilleri ise ortak bağışla kampanyaya 15 kira, CHP İzmir İl Yönetimi 10 kira, Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu da 25 kira destekte bulundu.

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu adına bir ailenin bir yıllık kira bedelini karşılamayı talep ettiği gecede, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar 12 kira, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 1 maaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 12 kira, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer 1 maaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün 1 maaş, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur 1 maaş ve 4 kira, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 5 kira, Gaziemir Belediye Başkanı 5 kira, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal 5 kira, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç 5 kira, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ailesi adına 4 kira, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz 5 kira, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel kendisi ve ailesi adına 6 kira, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz 130 çalışanıyla birlikte 12 kira, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş 5 kira, Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan 10 kira, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, kendisi ve eşi Fatma Yetişkin adına 14 kira ve 2 konteyner, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu 3 kira, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı 5 kira, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar 10 maaş desteğinde bulundu.