İZMİR

Başkan Serkan Acar’dan gemi söküm tesisine dair net mesaj

Aliağa’da uzun süredir çözülemeyen Gemi Söküm Tesisi meselesinde yeni bir dönem başladı. Tesis belediyenin kontrolüne geçti. Başkan Serkan Acar, TIME35'e yaptığı özel açıklamada, “Amacımız kapatmak değil, modernize edip tersaneye geçiş sürecini başlatmak” dedi.

Abone Ol

Aliağa’da uzun süredir çözülemeyen Gemi Söküm Tesisi meselesinde yeni bir dönem başladı. Tesis belediyenin kontrolüne geçti. Başkan Serkan Acar, TIME35'e yaptığı özel açıklamada, “Amacımız kapatmak değil, modernize edip tersaneye geçiş sürecini başlatmak” dedi.  Satış süreciyle ilgili iddialara ise “Rakam gizlenmedi ki, gizli saklı yok, ihale herkese açıktı” diyerek yanıt verdi.

Başkan Serkan Acar, tesisin çağın gereklerine uygun hale getirilmediğini, gerekli yatırımların yıllardır yapılmadığını belirtti. Belediyeye geçiş sürecinde bu alanda faaliyet gösteren firmaların da girişimleri olduğunu vurguladı.

“TAPU MESELESİ YATIRIMIN ÖNÜNDE ENGELDİ”

Gemi söküm konusunun Aliağa için uzun süredir sorun yarattığını belirten Başkan Serkan Acar, “Burası sık sık eleştirilen bir alan. Gemi söküm işiyle uğraşan yaklaşık 15 firma var. Kendilerine sürekli ‘modernleşin, yatırım yapın’ diyorduk. Onlarsa ‘mülkiyet bizim değil, tapu elimizde değil, biri satın alırsa bizi çıkarabilir’ diyerek çekimser kaldı. Açık ihale süreci de onları tedirgin etti çünkü arazi oldukça değerli. Bu nedenle mülkiyeti alıp yatırım yapmak istediler ama ihaleyle kaybetme korkusu da vardı. Süreç bu ikilemle yıllarca devam etti” dedi.

“FİRMALAR ANLAŞAMAYINCA DEVREYE BİZ GİRDİK”

İhalenin 2024’ün başında yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Serkan Acar, “Firmalar yine gelip ‘ihaleyi iptal edin, biz burayı TOKİ’den almak istiyoruz’ dediler. Biz de ilgili kurumlarla temasa geçtik. Bu yöntemin hem sektör temsilcilerini hem de kamu tarafını rahatlatacağını düşündük. Firmalara ‘birlik olun, burayı birlikte alın’ dedik ama uzlaşamadılar. Sonra bize gelip ‘siz devralın, birlikte yürütelim’ dediler. Biz de bu doğrultuda hareket ettik ve mülkiyeti aldık” diye konuştu.

“İHALE ŞEFFAFTI, FİYAT ZATEN BELLİ”

Gemi söküm alanının satış bedeliyle ilgili iddialara değinen Başkan Serkan Acar, “Ticari bir durum elbette ama rakam gizli değil, devletin kayıtlarında olan bir rakam. İhale herkese açıktı, resmi rakamla satış yapıldı. Gizli saklı hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ TESİSİ GELİŞTİRMEK”

Başkan Serkan Acar, tesisin geleceğiyle ilgili planlarını da şu sözlerle aktardı: “Burası bir liman kenti. Yılda yaklaşık 7 bin gemi yanaşıyor. Türkiye’de tersane ihtiyacı büyük. Tuzla bu yükü taşıyor. Akdeniz’e kadar başka tersane yok. Aliağa, bu anlamda en uygun bölge. İlgili kamu kurumlarının da bu konuda iradesi var. Gemi söküm işi devam edebilir ama daha modern şartlarda ve tersaneciliğe dönüşecek şekilde bir yapılanma gerekiyor. Görüştüğümüz tüm kurumlarla bu iradeyi hayata geçirmek istiyoruz. Gelecekte imalata kadar uzanacak bir yol haritası olabilir”

“TESİSİ ALİAĞA’YA YAKIŞIR HALE GETİRMEK”

Gemi söküm faaliyetinin ikinci planda kalması gerektiğini belirten Başkan Serkan Acar, “Gemi söküm işini ikinci sıraya atıp, imalata gitmek. İmalatın istihdam açısından da büyük katkısı var. Gemi söküm sanayiye en iyi zamanında yüzde 3 katkı vermiş. Biz tersaneciliğe geçersek ülke ekonomisine de istihdama da çok daha büyük katkı verir. Belediyeye katkısı tabi ki ekonomik katkı bekliyoruz ama ekonomi tarafıyla çok fazla ilgilenmiyoruz, temel gayemiz bu tesisi Aliağa’ya yakışır hale getirmek” dedi.

“DENETİMDE SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI”

Tesisteki mevcut duruma yönelik eleştirilerle ilgili soruya ise Başkan Serkan Acar şöyle yanıt verdi: “Tabelalar sökülüyor söylemi aslında bölgedeki otorite eksikliğini gösteriyor. Yer tesliminden sonra detaylı bir inceleme yaptık. Maalesef olumsuz manzaralarla karşılaştık. Atık yığınları oluşturulmuş, bazı atıklar toprağa gömülüp üzeri kapatılmış. Bunları belirledik ve ilgili mercilere bildirdik. Bundan sonra denetimler daha kapsamlı yapılacak. Bu alanı düzenlemek için gerekli tüm adımları atacağız”